Istraživanje

Umirovljenici u BiH nemaju novca ni za osnovne potrebe

mirovina
PIXSELL
Autori: R.I., Anadolija
20.08.2013.
u 09:57

Mirovine nisu povećavane, a kako sada stvari stoje neće ni biti u sljedeće 2 godine

Od svih zemalja regije, ali i većine zemalja Europe, prosječne mirovine u Makedoniji i BiH uvjerljivo su najniže. Prema podacima zavoda MIO Makedonije, prosječna mirovina iznosi oko 144 eura. Prema zavodu za statistiku Makedonije, prosječna plaća iznosila je 20.983 denara, odnosno 342 eura.U BiH je prosječna mirovina u siječnju 2013. iznosila 336 KM, odnosno 171 euro. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna plaća u svibnju u BiH iznosila je 832 KM, odnosno 425 eura.

Umjetnici bez novca

Predsjednik Sindikata umirovljenika u BiH Nusret Šunje za agenciju Anadolija je izjavio da većina umirovljenika u zemljama regije, a posebno u BiH nema dovoljno novca ni za osnovne životne potrebe. “Umirovljenici u BiH žive vrlo jadno i teško. Ja bih ih opisao kao ‘umjetnike bez novca’, jer se tako kaže za otmjene ljude koji sebi ne mogu kupiti ni kruh”, kazao je Šunje. “Ako pogledamo na državnoj razini, iako ne postoje službeni podaci, oko 30 posto umirovljenika hrani se u javnim kuhinjama i raznim humanitarnim i dobrotvornim udruženjima”, tvrdi Šunje. Slično mišljenje dijeli i predsjednik Saveza udruženja umirovljenika Federacije BiH Omer Omerefendić. On je kazao kako oko 235 tisuća umirovljenika u FBiH živi u vrlo teškim uvjetima. “Stanje umirovljenika u većini zemalja Balkana je izrazito teško. U FBiH gladuje oko 235 tisuća umirovljenika koji primaju mirovinu od 50 do 320 KM. Samo je oko 3000 umirovljenika koji primaju iznad 1000 KM mirovine”, kazao je Omerefendić. “Posljednjih pet godina u BiH nisu povećavane mirovine, a prema odluci vlasti u FBiH nije predviđeno ni povećanje mirovina u sljedeće dvije godine. S druge strane, zanimljivo zvuči da su umirovljenici najredovitije platiše taksi”, rekao je Omerefendić. Nakon BiH slijedi Srbija, gdje je, prema podacima republičkog fonda MIO Srbije, prosječna mirovina iznosila 24.968 dinara, odnosno 219 eura. Republički zavod za statistiku Srbije priopćio je kako je prosječna plaća u Srbiji iznosila 41.689 dinara, odnosno 367 eura.

Najviše u Hrvatskoj

“Takse u BiH su inače vrlo visoke i dok umirovljenici plate davanja skoro da im ne ostane ništa za život. Umirovljenici u BiH troše mjesečno 75 posto na dažbine. Najviše prosječne mirovine u regiji Balkana su u Crnoj Gori i Hrvatskoj, gdje se kreću oko 300 eura. Prosječna mirovina u Crnoj Gori iznosi 278 eura. Zavod za statistiku Crne Gore (Monstat) priopćio je da je prosječna plaća oko 480 eura. Najviše mirovine na Balkanu primaju hrvatski umirovljenici gdje je, prema posljednjim podacima, prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosila 2334 kune, odnosno 310 eura. Prosječna plaća u Hrvatskoj iznosila je 5399 kuna, odnosno 718 eura. Omerefendić tvrdi da se posljednjih godina znatno povećala stopa smrtnosti među umirovljenicima u BiH. “Stopa smrtnosti umirovljenika je vrlo visoka posljednjih godina. To je prvenstveno zbog neimaštine, jer ti ljudi praktički nemaju što jesti. Također, umirovljenici nemaju ni adekvatnu zdravstvenu zaštitu”, ističe predsjednik Saveza udruženja umirovljenika Federacije BiH.

Mirovine u Europi

U velikom broju zemalja Europe više su prosječne plaće, a samim tim i mirovine. Prema podacima iz državnih institucija, prosječna plaća u Francuskoj iznosi 2041 euro, dok je prosječna mirovina u toj zemlji oko 1120 eura. Prosječna plaća u Švedskoj iznosi 2281 eura, dok je prosječna mirovina u toj zemlji oko 1350 eura. Isto tako, prosječna plaća u Njemačkoj iznosi 2234 eura, a prosječna mirovina oko 1200 eura.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?