ratni zločin

Uhićeni Đuro Brodarac i Vladimir Milanković

Đuro Brodarac
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/6
20.06.2011.
u 08:37

Neslužbeno doznajemo da ih se sumnjiči zbog zapovjedne odgovornosti za ratne zločine na sisačkom području

Za ratne zločine na sisačkom području počinjene 1991. godine policija je jutros uhitila Đuru Brodarca, bivšeg župana i načelnika Policijske uprave Sisačko - moslavačke, Vladimira Milankovića - ratnog zapovjednika specijalne policije u Sisku, te Dragu Bošnjaka, bivšeg pripadnika sisačke paravojne jedinice Vukovi.

Upravo se članove te jedinice ranije spominjalo kao izvršitelje najvećeg broja ubojstva tijekom 1991. godine. Milanković i Bošnjak uhićeni su jutros oko 7.30 sati u svojim domovima u Sisku, a Đuro Brodarac u vikendici na zadarskom području.

- Mogu samo potvrditi da je policija kod mene zbog istrage, rekao nam je telefonski Đuro Brodarac kad smo ga oko devet sati kontaktirali na mobitel. U tim trenucima u tijeku je bila pretraga njegove vikendice u Turnju.

U Turnju kod Biograda mještani još nisu čuli za uhićenje Đure Brodarca. Kako su nam rekli članovi Brodarčeve obitelji on je u Turnju od subote. Dodali su da kuća u centru mjesta ne glasi na ime Đure Brodarca. Također nam je rečeno kako se čeka da policija napravi pretres kuće u kojoj se nalazio te da će nakon toga biti sproveden u istražni centar u Osijeku. Tvrde da je Brodarac još uvijek u kući i da je policija prema njemu korektna. Oko 10 sati su, kako nam je rečeno, stigli i istražitelji za ratne zločine.

Prema službenim podacima, a i ranijim navodima Đure Brodarca, policija je 1991. godine registrirala 40-ak ubojstava Srba sa sisačkog područja, no do prije dvije godine niti jedan slučaj nije bio stigao pred sud. O broju ubijenih Srba u Sisku postoje različiti podaci, no riječ zasigurno o više desetaka civila koji su odvedeni iz svojih domova na početku Domovinskog rata, te zatim ubijani, i najčešće bacani u rijeku Savu. Kao mjesto egzekucija najviše se spominjala privremena vojarna ORA u sisačkom Galdovu i još neki vojni objekti.

Uhićeni su na putu za Osijek, jer istragu provodi osječki Županijski sud, na temelju odluke da se ratni zločini procesuiraju na samo četiri suda u Hrvatskoj. Iz ravnateljstva policije najavili su priopćenje.

Ispred obiteljske kuće Đure Brodarca u Vurotu, kod Siska, zatekli smo samo dva djelatnika policije koji čuvaju objekt. Suprugu uhićenog Milankovića zatekli smo ispred njihova stana u centru Siska, a o uhićenju supruga nije željela ništa komentirati.

>>Đuro Brodarac: Ma nitko me nije ispitivao, mirno uzgajam fazane!

>>Đuro Brodarac: Gdje je bilo zločina, mene tamo nije bilo

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 2

DU
Dudek
17:31 20.06.2011.

Izdajize ih uhićuju a četnici ih sude.To je slika naši poltrona.

DU
Deleted user
12:54 20.06.2011.

Ye.bi se Hrvatska. Opet stavljas najbolje sinove na krvavi zrtvenik EU.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije