Orašje

Udruga iz Rüschlikona organizira međunarodni orguljaški festival

vidovice
Nada Koturić
23.04.2012.
u 10:32

Freunde der Friedensorgel Vidovice na čelu s velečasnim Kneževićem organizator je festivala

Spomen na sva stradanja koja su tijekom posljednjega rata pogodila bosansku Posavinu i cijelu BiH, u Švicarskoj se na inicijativu vlč. Josipa Kneževića iz Vidovica obilježava na poseban način: hodočašćem za mir. Mala grupa od 10 hodočasnika još od prvog siječnja na međunarodni dan mira, pošla je na hodočašće dugo 1156 km. Od Švicarske, preko susjedne Austrije i Italije (Südtirol) stići će u svojem hodočašću za mir do Vidovica u srpnju na orguljaški koncert u župnoj crkvi. Na najvećim orguljama u BiH svirat će svjetski priznati orguljaši iz Njemačke, Hrvatske. Švicarske ( prof. Mario Perestegi iz Zagreba, Christian Scheifele i drugi ). 


Hodočasnici

-U prvoj fazi smo išli 9 malih (12-17.5 km) etapa kroz Švicarsku do Austrije! Nedjeljom popodne bi se našli na kolodvoru u Rüschlikonu i krenuli do mjesta, dokle su u prethodnoj etapi stigli. Onda bi hodočastili između 3,5-5 sati, pa bi opet vlakom od postignutog cilja išli nazad u Rüschlikon. Zadnja etapa ove prve faze je Feldkirch, austrijski grad na samoj granici prema Švicarskoj, gdje smo stigli na Uskrs. 17. travnja 2012, točno dvadeset godina nakon Velikog petka 1992. kada su Vidovljani preko Save napuštali svoje domove i spašavali gole živote evakuacijom u susjednu Hrvatsku, hodočasnici predvođeni Margrit Hafner zaputili su se iz svoje župe Rüschlikon u Sterzing u južnom Tirolu (Italia), gdje je započela sadašnja druga faza ovog hodočašća za mir, kazao nam je i velečasni Josip Knežević, inicijator i organizator cijelog putovanja koje su simbolično nazvali “Đir za mir“.

Orgulje mira

-Želimo ovom nesvakidašnjom akcijom skrenuti pozornost, kaže nam vlč. Knežević, na međunarodni orguljaški festival u Vidovicama, koji se ove godine održava po treći put u nizu od 14. do 21. srpnja na najvećim orguljama u BiH, dar Salzburške župe st. Andrä, izgrađene i posvećene 2009.kao orgulje mira. - Predivna glazba ovih orgulja treba na ovom mjestu mržnje i netrpeljivosti doprinijeti miru i pomirenju među nekadašnjim neprijateljima, da bi ovo mjesto užasne prošlosti bilo polog lijepe budućnosti. U tu svrhu naša udruga “Freunde der Friedensorgel Vidovice” sa sjedištem u Rüschlikonu, Švicarska, organizira već treću godinu međunarodni orguljaški festival na koji pozivamo sve ljude dobre volje da osjete snagu glazbe, poručuje vlč. Knežević sa hodočašća.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?