Stolac

U gospodarskoj zoni bit će i fotonaponske elektrane

Stolac
24.05.2012.
u 09:20

Ostvarit će se ciljevi općine u pogledu poticanja poduzetništva, stvaranja preduvjeta za privlačenje investicija te povećanja zapošljavanja

To će zasigurno biti i najveći poslijeratni gospodarski projekt u općini Stolac koja je do rata imala brojne tvornice i više tisuća zaposlenih.

Niske grane

No, u godinama nakon rata sve je to stalo i propalo pa je Stolac po pitanju radnih mjesta pao na jako niske grane. Stoga je i sama najava pokretanja ove gospodarsko- poslovne zone za postojeće i potencijalne poduzetnike i ulagače jasan signal da će i ovo područje uskoro gospodarski živnuti i kako općina Stolac postati omiljeno mjesto za ulaganje i otvaranje toliko željenih radnih mjesta. Ulazak svježeg kapitala u općinu Stolac, povećanje broja zaposlenih, povećanje BDP-a i standarda ljudi u općini Stolac, otvaranje novih poduzeća i trajna suradnja s lokalnim obrazovnim ustanovama kojom će se osigurati stručnost zaposlenih u u skladu s potrebama lokalnog tržišta rada, također su neki od ciljeva do kojih se želi doći ovim projektom gospodarsko-poslovne zone Hodovo.

Iz Općine Stolac, koja je i donijela odluku o izgradnji spomenute zone, ističu kako će se realizacijom ovog projekta izravno i neizravno ostvariti strateški ciljevi općine u pogledu poticanja poduzetništva, stvaranja preduvjeta za privlačenje investicija te povećanja zapošljavanja, posebice lokalnog stanovništva. Ova gospodarsko-poslovna zona prostire se na području sjeverno od Stoca, na obje strane magistralne ceste M-17.3. Zbog toga je ova zona izravno prometno povezana s važnim gospodarskim pravcima Neum - Mostar te prema Sarajevu, Dubrovniku i Herceg Novom... Posebno je vrijedan podatak blizina zračne luke Mostar pa je to i ogromna prednost cijelom projektu. Planirana površina zone Hodovo je preko 127 hektara, a od čega je poduzetnicima namijenjeno preko 183 tisuće četvornih metara te za potrebe izgradnje fotonaponskih elektrana oko 900 tisuća četvornih metara.

Brojne pogodnosti

Uz blizinu zračne luke i dobru prometnu povezanost gospodarsko-poslovna zona Hodovo za sve investitore nudi i još niz drugih pogodnosti. Tu se primjerice navodi vodoopskrba iz regionalnog vodovoda te podatak da se komunalna naknada ne plaća za vremenski period od dvije godine od dana stjecanja obveze za plaćanje. Sve parcele gospodarsko-poslovne zone nalaze se neposredno uz magistralnu cestu Stolac - Mostar. Inače, početna cijena naknade za građevinsko zemljište za parcele u gospodarsko-poslovnoj zoni Hodovo je tri marke po četvornom metru.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?