ministar lorencin

'Turisti iz BiH, dođite, obveza 
o 100 eura samo je formalnost'

Lorencin (1)
Patrik Macek/PIXSELL
25.07.2013.
u 12:00

Bolji rezultati predsezone, pogotovo kad se uspoređuju s prošlom, rekordnom godinom, razlog su za pohvaliti se, kaže ministar

S ministrom turizma Darkom Lorencinom razgovarali smo o turističkoj sezoni i očekivanjima od nje.

Neki vaši prethodnici ljeti su svaki drugi dan bili po medijima. Vi niste tako vidljivi. Je li to pitanje stila ili se ove sezone nemate čime hvaliti?

Siguran sam da su rezultati predsezone, koji pokazuju rast broja dolazaka za pet posto te noćenja za 4,6 posto, dovoljan razlog kojim se možemo i pohvaliti, posebice kada se radi o porastu u odnosu na prošlu, rekordnu godinu. S javnošću komuniciramo kada smatramo da za to postoji potreba i povod.

Govore li i vaše informacije da na plažama ni u srpnju nema gužvi, da su hotelijeri prisiljeni spuštati cijene, da pojedini privatni iznajmljivači i u špici daju noćenje za manje od 10 eura?

Informacije su raznolike. Neslužbene podatke ne komentiramo, a gužve na cestama ovoga vikenda govore o tome da će druga dva vikenda u srpnju pokazati pravu sliku stvari. Školski praznici na nekim našim emitivnim tržištima počeli su od ovoga vikenda, a neki se turisti zbog vjerskih blagdana još nisu uputili na more. Podatke za prvih sedam mjeseci i za srpanj zasebno komentirat ćemo u kolovozu kada ćemo znati službene statistike.

Istra i Kvarner bez minusa

Predsezonu je spasila Dalmacija koja je u prvih šest mjeseci knjižila dvoznamenkaste pluseve, dok se sjever obale suočio s osekom gostiju. Što je bilo s Istrom i Kvarnerom?

Ova turistička godina izuzetno je zahtjevna, ponajprije zbog nepovoljnog rasporeda blagdana, a još su je dodatno obilježili loše vrijeme i elementarne nepogode u južnoj Njemačkoj i sjevernoj Austriji. Zbog tih okolnosti individualni turisti, čiji su dolasci brojniji na sjevernim destinacijama, odustajali su od putovanja ili su kratili vrijeme boravka. Istodobno južnije destinacije, kojima su skloniji gosti koji dolaze organizirano, postigle su odličan rezultat, što je iznimno bitno. U nastavku vjerujem da će ti minimalni minusi Istre i Kvarnera od 1,2% i 0,5% noćenja biti eliminirani.

Računate li i dalje da će 2013. biti dobra kao 2012.?

Da.

Čist račun, duga ljubav

Pribojavate li se da će prihodi zbog hotelijerskih popusta podbaciti?

U prvih pet mjeseci bilježimo porast prihoda od 11,4%, vjerujem će prihodi na kraju godine bilježiti ukupan rast od 2 do 3%. Područje politike cijena područje je na koje mi, kao javni sektor, možemo najmanje utjecati. Svaki poslovni subjekt optimizira svoje poslovne ciljeve.

Fiskalizacija nije iskorijenila utaje. Poneki hvarski ugostitelji, osvjedočili smo se ovih dana, i dalje povremeno “zaborave” izdati račun, a to sigurno nije usamljen slučaj. Imate li im što poručiti?

Čisti računi, duga ljubav.

Na jugu obale suočavaju se s manjkom gostiju iz BiH, koje su navodno odvratile priče o tome da za europsku Hrvatsku moraju po danu i po osobi imati po sto eura. Traži li se uistinu to od njih na granici?

Pitanje viznog režima u nadležnosti je Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a uspostava viznog režima za nas je bila obaveza u pristupanju EU, ne naš izbor. Unatoč tome turisti iz BiH u predsezoni bilježe rast od 13% u dolascima i 14% u noćenjima. Napomenuo bih i da turisti iz BiH mogu u Hrvatsku doći i s biometrijskom putovnicom te kako je klauzula o novcu koji se od njih traži i prije stajala u našim sporazumima, no riječ je samo o formalnosti. Turisti iz BiH više su nam nego dobrodošli te ih još jednom pozivam da dođu na odmor u našu zemlju. 

>> Lorencin: Unatoč teškoćama predsezona je iznimno uspješna

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?