Iskorak

Torakoskopska operacija prvi put urađena u SKB-u Mostar

operacija
Zoran Grizelj
03.12.2011.
u 14:24

Operacija traje oko 35 minuta, pacijent se otpušta iz bolnice već nakon dva-tri dana od operacije

Mostarski kirurzi jučer su ostvarili još jedan iskorak. Naime, u SKB-u Mostar jučer je prvi put urađena torakoskopska operacija na pacijentu koji je imao pneimotoraks. Zahvat je trajao oko 35 minuta, a nakon operacije kirurzi Zdrinko Brekalo i Ivan Vukoja imali su razloga za zadovoljstvo.

Prednosti se vide

- Operacija je bila uspješna i tek sada se jasno mogu vidjeti prednosti ovakvog načina rada. Nadamo se da će pacijent biti pušten iz bolnice u roku od dva-tri dana, nema velikih rezova, operacija kratko traje. Nadamo se da ćemo svaku ovakvu operaciju ubuduće raditi na ovaj način - rekao nam je dr. Vukoja. Zadovoljstvo jučer nije skrivao ni dr. Brekalo, koji je rekao kako je ovo još jedan dokaz da se kirurgija u SKB-u Mostar konstantno razvija. - Pacijentu se naprave tri mala reza. Kroz jedan rez se provodi kamera, kroz ostala sva oprema s kojom se izvodi operacija. Pacijentu smo otklonili tzv. bulu na plućima koja je stvarala probleme. Ipak, problem je što pacijenti u ovom slučaju moraju sami kupovati staplere, a to košta oko 1000 eura. Da čitatelji bolje shvate, stapleri su, možemo reći, mehanički šivači bez kojih je nemoguće uraditi operaciju. Nažalost, osiguranje još uvijek ne pokriva te troškove, tako da pacijenti moraju platiti staplere iz svoga džepa - naglasio je dr. Brekalo. Istaknuo je kako je upravo to razlog zašto se do sada nisu radile ove operacije, ali je i izrazio nadu da će nadležne institucije uskoro pokrivati ove troškove. - Na nama je sada da napišemo projekt i zatražimo sredstva za ovu namjenu. Očekujem da ćemo uskoro završiti s pisanjem ovoga projekta i nadam se da će nam sredstva biti odobrena. Danas smo vidjeli koliko je pacijentu lakše kada se ova operacija radi ovakvom metodom - zaključio je dr. Brekalo.

Edukacija kadrova

Treba spomenuti kako su operaciji bili prisutni, odnosno asistirali i mladi kirurzi koji bi uskoro trebali samostalno izvoditi ove operacije. SKB Mostar je još jednom dokazao kako konstantno napreduje u svome radu, ali se i još jednom postavilo pitanje koliko institucije koje financiraju rad ove bolnice mogu pratiti razvoj medicine u ovoj bolnici.

Kirurzi su poručili kako se nadaju da će odgovorni imati razumijevanja za njihov rad i potrebe, ali i potrebe pacijenata nad kojima se vrše operacije. Samo se možemo nadati da će nadležni u svojim proračunima za sljedeću godinu planirati sredstva za ovakve operacije, te da pacijenti neće sami morati financirati dio opreme koja se koristi prilikom operativnih zahvata. Liječnici Brekalo i Vukoja su poručili kako ovaj problem imaju uglavnom mladi ljudi, te kako se ovakvim operacijama zdravstveni problemi koje se imali trajno uklanjaju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?