Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Tjedan dana manje odmora za školarce

Do različitosti trajanja zimskog školskog raspusta je došlo zbog nadoknade nastave, i to radi dužeg ljetnog raspusta
21. prosinca 2011. u 09:36 0 komentara 50 prikaza
raspust
Foto: VL FOTO

Približavanjem blagdana bliži se i kraj prvog polugodišta školske godine, ali i zimski raspust, kada će učenici napokon “odmoriti” od knjiga i školskih klupa te se pripremiti za napor drugog dijela školske godine.

Zaključivanje ocjena

Ovih nekoliko dana učenici užurbano žele popraviti svoje ocjene prije samog zaključivanja kako bi imali što bolji uspjeh na kraju prvog polugodišta.

Provjerili smo i kako će se kretati raspusti u nekoliko županija. Prema informacijama koje smo dobili iz Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a, raspust za učenike koji rade po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku počinje 26. prosinca 2011. i traje sve do 13. siječnja 2012. Ipak, učenici osnovnih i srednjih škola na području ove županije s nastavom će krenuti u ponedjeljak, 16. siječnja.

Također, kazali su nam da će učenici koji nastavu pohađaju po planu i programu na bosanskom jeziku na raspust će krenuti od 2. siječnja 2012., a trajat će im do 20. siječnja 2012., s tim da i oni polaze u školu od ponedjeljka, 23. siječnja 2012. Međutim, ipak su postojale oprečne informacije o trajanju raspusta. Naime, učenici srednjih škola koji rade po planu i programu na hrvatskom jeziku na nastavu polaze 16. siječnja, dok neke osnovne škole kreću s radom i tjedan ranije. To su nam potvrdili u jednoj osnovnoj školi na području Mostara te naglasili kako situacija nije ista na području cijeloga grada. Ponovno smo kontaktirali Ministarstvo, iz kojeg su nam kazali da nisu primili obavijest o tome, ali su nam pojasnili zašto je to tako.

Nadoknada nastave

- Kako je ljetni raspust bio produžen za sedam dana, radi vrućina, sve škole su obvezne nadoknaditi to vrijeme tijekom školske godine. Škole su to planirale svojim godišnjim planom i programom te su u svakom slučaju o tome trebale obavijestiti Ministarstvo, kazali su nam iz ovog ministarstva.

Također, kazali su nam da su neke škole, budući da djeca ne smiju biti opterećena više od pet dana tijekom tjedna, koristile kada bi bio neradni dan tijekom tjedna te bi nastavu nadoknadili subotom.

U Srednjobosanskoj županiji će zadnji ra

U Srednjobosanskoj županiji će zadnji radni dan u ovoj godini biti u petak, 23. prosinca 2011., a raspust će im trajati sve do 16. siječnja 2012.

Dani raspusta u ZHŽ-u, SBŽ-u i HB županiji

 

Što se tiče Hercegbosanske županije, zimski raspust započinje 26. prosinca 2011., a završava 13. siječnja 2012. Po svemu sudeći, najlošije će proći učenici osnovnih i srednjih škola Zapadnohercegovačke županije, koji će imati najkraći odmor, uz neke osnovne škole s područja HNŽ-a. Naime, prema informacijama koje smo dobili iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH, nastava, odnosno prvo obrazovno razdoblje se završava 23. prosinca 2011., te se taj dan radi skraćeno, a ponovno se polazi na nastavu 9. siječnja 2012.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.