SAZNAJEMO

Tihić i Čović sutra o budućoj vlasti u državi i Federaciji

tihic
Stojan Lasić
08.07.2013.
u 09:08

Na sastanku lidera će biti riječi o odnosu stranaka, aktualnoj situaciji i političkoj krizi u BiH, presudi suda u Strasbourgu, vlasti u županijama

Započinje tjedan pregovora između dijela stranaka u BiH, ali i mogućih odluka koje bi značile određenu prekretnicu kada je u pitanju vlast u BiH. Naime, ovoga tjedna planirani su razgovori pojedinih lidera o aktualnoj političkoj krizi, te eventualnim prekompozicijama kada je u pitanju vlast.

Otkočiti procese

Doznajemo kako će se prvi sastati predsjednici HDZ-a BiH i SDA Dragan Čović i Sulejman Tihić, i to sutra u Sarajevu. Dvojica lidera otvorit će razgovore o vlasti na državnoj i federalnoj razini. Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je da će razgovarati predstavnici ove stranke i HDZ-a BiH, a da između SDA i SBB-a već traju pregovori o pitanjima na razini BiH. - U razgovorima s HDZ-om dotaknut ćemo se mnogo problema, od Mostara, pa dalje. Na razini BiH možemo razgovarati ako prethodno s HDZ-om postignemo dogovor na nižim razinama. Ne isplati se ići dalje, ako ne riješimo pitanje Mostara i Vlade Federacije BiH, rekao je Tihić. On je ponovio da bi SDA razgovarao o koaliciji ako se može otkočiti proces prema NATO-u i EU. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao nam je kako će sa SDA razgovarati prije svega o odnosima između stranaka, sagledati cjelokupnu situaciju, kako u Federaciji BiH, tako i na razini države, te se dotaknuti i presude u slučaju “Sejdić - Finci”. Kako doznajemo, dvojica lidera će ponovno otvoriti i pitanje vlasti u dvije županije HNŽ-u i SBŽ-u o kojima je ranije bilo riječi. Ako se predsjednici ovih stranaka dogovore, razgovori se nastavljaju na drugim razinama, odnosno čelni ljudi iz HDZ-a BiH i SDA nastavljaju realizaciju dogovora.

Promjena većine

Od ovih razgovora uveliko ovisi i daljnje funkcioniranje vlasti te moguće promjene i potezi koji bi se uskoro mogli dogoditi. Nakon ovih slijede razgovori sa strankama iz RS-a, što je i Tihić prije nekoliko dana izjavio otkrivši kako će razgovarati sa svima osim sa SDP-om. - Ako se sadašnja većina u BiH promijeni, mi nemamo ništa protiv jer ne utječemo kakve će oni napraviti dogovore u FBiH”, kazao je u izjavi za medije predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i ponovio tvrdnju da se pokušavaju problemi s federalne razine prenijeti na bh. institucije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?