Povratak

Terorist koji je naredio napad na Hrvatsku vratio se u Egipat

\'rijeka1_nn_unu_30.08.11\'
Arhiva VL
31.08.2011.
u 12:00

U eksploziji u Rijeci poginuo je vozač automobila, a 26 je osoba ozlijeđeno.

Vođa vojnog krila Al Gamma’a Al-Islamiyya, pedesetdevetogodišnji Muhammad Shawki Al-Islamboulija, brat ubojice egipatskog predsjednika Anwara Al-Sadata i zet nedavno smaknutog vođe Al-Qa’ide, koji je naredio postavljanje autobombe ispred policijske postaje u Rijeci 20. listopada 1995., nakon 25 godina izbjeglištva vratio se 28. kolovoza u Egipat. Njegov odvjetnik Nizar Garab potvrdio je te informacije za TV postaju Al-Arabije:

Teško bolestan

– Moj klijent vratio se u domovinu nakon što su iranske vlasti prije dva mjeseca njemu i 12 pripadnika Al Gamma’a Al-Islamiyye naredile da napuste Iran – rekao je odvjetnik i istaknuo kako se Al-Islamboulija htio vratiti u Pakistan. No, njegovi roditelji su tražili njegov povratak u Egipat zbog toga što je teško bolestan, unatoč tome što je Al-Islamboulija u Egiptu osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu zbog terorizma. Danas se nalazi u zatvorskoj bolnici sa svrgnutim egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom. Odvjetnik Nizar uvjeren je da će Al-Islamboulija uskoro izići iz bolničkog zatvora i biti slobodan čovjek, jer zakon o oprostu koji je donijelo Egipatsko vojno vijeće obuhvaća i njega.

Muhammad Shawki pobjegao je u Iran s visokim dužnosnicima Al Gamma’a Al-Islamiyye 2001., nakon pada talibanskog režima u Afganistanu, gdje je boravio u kućnom pritvoru do povratka u Egipat.

U znak osvete, zbog nestanka Abu Tala’ata al-Qasimija, Al-Islamboulija osobno je naredio postavljanje autobombe u fiat regatu koja je eksplodirala ispred policijske uprave u Rijeci 20. listopada 1995. u 11.22 sati. Smatrao je kako je Abu Tala’at al-Qasimija američka obavještajna služba preuzela iz PU Rijeka zbog sumnje za teroristički čin u Svjetskom trgovačkom centru 1993.

Prilikom napada u Rijeci poginuo je vozač John Fawza, 35-godišnji državljanin Kuvajta, pet osoba zadobilo je teže ozljede, a 21 lakše. Odgovornost za napad sljedeći dan preuzela je egipatska teroristička organizacija Al Gamma’a Al-Islamiyya, koja je objavila da je to odmazda za nestanak njezina istaknutog člana Abu Tala’ata al-Qasimija.

Najavio još napada

Početkom 2000. godine Al-Islmboulija oglasio se iz Afganistana te priznao kako je on naredio napad na Hrvatsku i naglasio kako je autobomba u Rijeci bio neuspio pokušaj te da će sljedeći biti mnogo bolje isplaniran. Nakon toga, u studenome iste godine, Al-Islamboulija zaprijetio je kako će “Hrvatska gorjeti od automobila-bombi” i kako će biti krvi do koljena ako ne sazna gdje je nestao njegov prijatelj Abu Tala’at al-Qasimi. Zagonetan nestanak istaknutog vođe terorističke organizacije Al Gamma’a Al-Islamiyye ni do danas nije razriješen. Naime, Abu Tala’at je s danskom putovnicom iz Amsterdama stigao u Hrvatsku 12. rujna 1995. godine u društvu prevoditelja Ahmeda Mousa Ahmer Mahmouda. Vrlo brzo mu se gubi svaki trag. Još uvijek nisu potvrđena nagađanja o njegovoj deportaciji iz Hrvatske u SAD ili Egipat, kao niti njegov dolazak u BiH.

Fuad Kasem, poznat kao Abu Tala’at al-Qasimi, jedan je od osnivača terorističke skupine Al Gamma’a Al-Islamiyye, najjače islamske skupine koja se borila za promjenu vlasti u Egiptu. Uhićen je 1981. godine s drugim vođama te organizacije, ali je za izdržavanja duge zatvorske kazne uspio pobjeći. Otišao je u Afganistan gdje je izdavao prvi časopis Al Gamma’a Al-Islamiyye “AI-Murabeton”. Nakon toga promijenio je nekoliko država dok nije 1992. godine u Danskoj dobio politički azil. Pokrenuo je prvi islamski televizijski program u kojem je propagirao ideje Al Gama’a Al-Islamiyye.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije