KAKO DOISTA IZGLEDA ŽIVOT U ISLAMSKOJ DRŽAVI:

Žene su riskirale život da snime ovaj tajni film…

žene
screenshot
14.03.2016.
u 17:47

Područje pod kontrolom tzv. Islamske države u Siriji i Iraku novinarima je praktički nedostupno. Zaći u prostor tzv. Islamske države je jednostavno preopasno. Zbog toga se svi medijski izvještaji s tog područja baziraju na rijetkim informacijama koje protivnici džihadista, riskirajući život, uspiju procuriti u svijet. Iz istog razloga se svi izvještaji trebaju i uzimati s podozrenjem, jer je navode nemoguće provjeriti.

Povremeno se ipak pojave snimke iz glavnog grada Islamske države, Rake, ili drugih dijelova Sirije i Iraka. Dvije su žene, objavio je švedski Expressen.se, u tajnosti uspjele napraviti i objaviti snimke života u Raki, na sjeveru Sirije.

Zašarana ženska lica na pakiranjima boje za kosu

Dokumentirale su koliko su žene potlačene u društvu koje stvara ISIL: zabranjeno im je da same napuštaju kuću i kažnjavane su ako potpuno ne prekriju svoja tijela.

Čak su i slike žena na pakiranjima boje za kosu koju su snimateljice otišle kupiti u trgovinu zašarane kako im se ne bi vidjela lica. “Nosi nikab”, kaže vlasnik trgovine.

Snimile su i naoružane borce ISIS-a na ulicama zajedno sa ženama Hisbaha, ISIL- ove vjerske policije. Većina ih iz straha da ne postanu metom zračnih udara pokušava sakriti oružje koje nosi.

Pravila su postajala sve stroža

ISIL je zauzeo Raku u kolovozu 2014. godine i pretvorio taj grad u svoje sjedište. U početku su žene smjele nositi samo nikab, veo koji prekriva lice i nisu morale nositi crne rukavice i prekrivati si čak i oči. Međutim pravila su se postepeno mijenjala.

“Svakog petka poslije molitve ljudima su izdane nove zapovijedi”, govori Om Mohammad. “Na koncu su žene primorane nositi rukavice i duple nikabe, te se zatvarati u kuće.”

“Škole za djevojčice su zatvorene. Nastava se svela na učenje šerijata. Kompletan školski sustav koji je postojao je nestao, a zamijenila su ga ISIL- ove škole”, govore.

U filmu je zabilježen i razgovor s taksistom koji govori da ne bi smio povesti ženu bez muške pratnje, kazna za to je 30 udaraca bičem za taksistu, a kažnjena bi naravno bila i žena, prenosi Net.hr

Brutalnost na svakom koraku

Zatvorenike ISIL ubija brutalnim metodama, a homoseksualce bacaju u smrt s krovova zgrada. Žene su opisale smaknuće kojem su prisustvovale. Vojnik je strijeljan, a zatim su mu odrezali glavu.

“Vrše smaknuća mecima, oskrvnjavaju tijelo, dekapitiraju ga, glavu postave na kolac i izlože na raskršćima”, govori Om Mohammad.

“Ili znaju tijelo ostaviti na cesti i prisiljavaju vozače da prelaze preko njega dok od tijela ništa ne ostane. Tijelo se stopi s tlom. Ostane samo odjeća.”

“Čeznem za trenutkom kada ću moći skinuti nikab”

Na kraju videa vidi se Om Mohammad kod svoje kuće, kako skida nikab i raspušta kosu, prenosi Net.hr

“Čeznem za trenutkom kada ću moći skinuti nikab i tminu koja dolazi s njime, zauvijek”, govori Om Mohammad.

“Žudim za time da se smijem obući kako ja želim, kao što sam mogla prije. Žudim za time da mogu hodati ulicom bez straha i bez da vidim oružje ili strance koji nas plaše.”

“Želim živjeti onako kako ja želim. Želim kupovati što želim. Želim izlaziti sama, slobodna, bez pratitelja. Ništa nije važnije od slobode”, zaključuje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije