REZULTATI IZ 'NJEMAČKOG WUHANA'

Zaraza se širi samo bliskim kontaktom, preko kvake jako teško

pixell
04.05.2020.
u 21:10

I prva verzija studije o širenju zaraze novim koronavirusom u njemačkom okrugu Heinsberg, jednom od žarišta epidemije u toj zemlji, koje nazivaju "njemačkim Wuhanom", potvrđuje preliminarne rezultate prema kojima se zaraza ponajprije širi bliskim kontaktom, grljenjem, glasnim pričanjem ili pjevanjem na karnevalu, kao što je to bio slučaj u Heinsbergu.

Pokušavajući razjasniti rizik infekcije njemački istraživači pod vodstvom virologa Hendrika Streecka uočili su da je većina onih koji su imali simptome koronavirusa zaražena na tamošnjem karnevalu, možda zato što su bili međusobno bliski ili zbog glasnog razgovora ili pjevanja, kada se kapljice kojima se prenosi virus šire zrakom.

Prema istraživanju, čije je rezultate objavio Spiegel, rizik prijenosa virusa unutar kućanstva od zaraženog člana jest povećan, ali nije svaki član takvog kućanstva i zaražen, a rizik prijenosa se smanjuje kako se povećava broj članova kućanstva. Tako je rizik zaraze u dvočlanom kućanstvu 43 posto, a u četveročlanom samo 18 posto, a njemački znanstvenici još nemaju odgovor na pitanje zašto je tako. Uočeno je i da svaki peti zaraženi nema nikakve simptome bolesti, što upućuje na zaključak da nije moguće pouzdano identificirati zaražene samo na temelju simptoma. Zbog toga direktor njemačkog Instituta za higijenu i javno zdravlje i koautor studije Martin Exner navodi kako moramo biti svjesni da nam zaražena osoba, ne znajući da je zaražena, može nenamjerno prenijeti virus.

- Moramo toga biti svjesni i moramo postupati s tim u skladu - ističe Exner. Studija na 37 stranica također otkriva kako je stopa smrtnosti u gradiću Gangeltu u Heinsbergu 0,37 posto, dok je smrtnost na razini Njemačke prema Institutu Rober Koch 3,8 posto.

Prema istraživanju, u Heinsbergu je zaraženo 15 posto od 919 reprezentativno odabranih ispitanika, što je puno više od službenih podataka. Kada bi se rezultati istraživanja u Heinsbergu prenijeli na cijelu Njemačku, u toj zemlji zaraženih bi moglo biti oko deset puta više od službenih evidencija, odnosno oko 1,8 milijuna, dok je prema službenim podacima trenutačno zaraženih nešto manje od 166 tisuća.

Virolog Streeck već je ranije na temelju preliminarnih rezultata istraživanja u Heinsbergu da kvake na vratima i druge slične površine mogu biti zarazne samo ako je netko tko je zaražen neposredno prije toga zakašljao u kvaku, a onaj koji je zaražen odmah nakon toga dodirnuo kvaku a zatim istom rukom i svoje lice. Video Player is loading.

- Bili smo u kućanstvu u kojem je bilo više zaraženih ljudi, a opet nismo registrirali prijenos živog virusa s bilo koje površine - objašnjavao je Streeck.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?