Zaokret Ankare

Veliki turski obračun s 
ISIL-om, ali i Kurdima

helikopter
Reuters/PIXSELL
25.07.2015.
u 09:34

Turska je zračnim napadima udarila po ISIL-u i otvorila baze Amerikancima

Je li se konačno Turska aktivno uključila u rat u Siriji i s kojim ciljevima? Svi analitičari pozorno prate turske poteze. Nitko nije bio iznenađen izbijanjem sukoba između turskih snaga i terorističke skupine Islamske države jer je to bilo samo pitanje dana.

Osveta za napade

Naime, nakon žestokih sukoba između turske vojske i pripadnika ISIL-a, tijekom kojih je u mjestu Kils na turskoj granici ubijen jedan, a ranjeno sedam turskih vojnika, turska je čak s aerodroma u Dijarbakiru podigla svoja tri borbena zrakoplova F-16 te bombardirala položaje ISIL-a s četiri navođene rakete. To je bilo prvi put da je Turska reagirala i napala položaje boraca ISIL-a unatoč tome što se teroristi na granici s Turskom nalaze od 2013. godine te su do sada bili u dobrim „susjedskim“ odnosima.

Da Turskoj nije krajnji cilj samo ISIL, potvrdio je i sam turski premijer Ahmet Davutoglu, koji je kazao kako se na sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost raspravljalo o detaljima dosadašnjih operacija u zemlji usmjerenih protiv terorističkih organizacija ISIL i Kurdske radničke stranke PKK, koja djeluje na teritoriju Sirije. Poznato je da je Turska prije tri tjedna htjela krenuti s vojskom prema Siriji kako bi napravila tampon i za to je bilo na granici spremno više od 40 tisuća vojnika. Međutim, vrh vojske je tada odbio takav zahtjev predsjednika Erdogana na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost. Erdogan je, pak, u nekoliko navrata, nakon što su Kurdi u Siriji zabilježili velike uspjehe na ratnom polju, kazao kako nikada neće dopustiti, čak i pod cijenu rata, da Kurdi imaju kompaktni teritorij na području Sirije.

Dogovor s Obamom

Teroristički napad, koji je izveden 20. srpnja u mjestu Suruc, u kojem su poginule 32 osobe te ubojstvo turskog vojnika, dali su Erdoganu vjetar u leđa. Neki analitičari idu toliko daleko da vjeruju kako će Erdogan iskoristiti tu priliku da napadne i sirijsku režimsku vojsku. Zanimljivo je kako je dva dana prije početka vojne akcije u Siriji protiv ISIL-a predsjednik Barack Obama telefonski razgovarao sa svojim kolegom Erdoganom te su konačno postigli dogovor kako će američke snage koristiti bazu Incirlika na istoku Turske za polijetanje aviona i bespilotnih letjelica u borbi protiv ISIL-a.

To je velik zaokret za Tursku, koja do sada nije dopuštala da se koristi čak ni njezin zračni prostor za napade na ISIL. Američka strana odbila je dati bilo kakve detalje dogovora dvaju predsjednika i što bi Turska mogla dobiti zauzvrat za korištenje njezina zračnog prostora i vojne baze. U međuvremenu, Turska je izvela 13 operacija diljem Turske te privela 251 osobu osumnjičenu za sudioništvo u terorizmu, a uhićeni su ISIL-ovci, ali i članovi PKK, što je još jedan dokaz da Turskoj krajnji cilj nije samo ISIL već i Kurdi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?