primirje

Večeras u Alepu počinje 48-satno primirje

primirje
05.05.2016.
u 09:55

Sirijski režim je objavio da namjerava poštovati 48- satno primirje koje počinje večeras u Alepu.

Primirje će biti pokrenuto u Alepu na 48 sati od četvrtak u 1 sat poslije ponoći po lokalnom vremenu, (23 sata po srednjoeuropskom), prema priopćenju komande oružanih snaga koje su objavile službena agencija Sana i državna televizija.

Nekoliko sati ranije je State Department objavio da su SAD i Rusija u srijedu dogovorili primirje između režima i pobunjenika u Alepu gdje od 22. travnja traju intenzivne borbe.
Od tada su u  nasiljima u Alepu u intenzivnim zračnim napadima režima i bombardiranjima teškog topništva pobunjenika poginule su  284 osoba, među kojima 57 djece i 38 žena, navodi Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Sjedinjene Države i Rusija dogovorili su da prošire prekid vatre u Siriji kako bi obuhvatio i pokrajinu Alep, objavio je u srijedu State Department, dodajući da će dvije zemlje također koordinirati svoja nastojanja kako bi se ojačao nadzor novog sporazuma o primirju.

Ključno je da Rusija udvostruči svoje napore kako bi natjerala sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da poštuje novi sporazum, dok Washington napravi svoj dio posla sa sirijskim oporbenim snagama, rekao je glasnogovornik State Departmenta Mark Toner.

"Naš je cilj, i uvijek je bio, da se uspostavi jedinstven prekid neprijateljstava koji pokriva cijelu Siriju - a ne niz lokalnih primirja", naglasio je Toner.

Otkad je prekid neprijateljstava stupio na snagu u ponoć u Siriji, "svjedočili smo općenitom padu nasilja u tim područjima, premda je bilo izvješća o sukobima na nekim lokacijama", rekao je Toner.

U Alepu i njegovoj okolici zadnjih su dana vođene teške borbe koje su ugrozile prvi veliki prekid vatre u petogodišnjem građanskom ratu, dogovoren u veljači na pregovorima pod okriljem SAD-a i Rusije.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?