odluka parlamenta

V. Britanija postaje prva država koja dozvoljava "stvaranje" beba od tri DNK uzorka

beba
03.02.2015.
u 10:00

Parlament Velike Britanije odgodio je glasanje za odluku o tome hoće li dozvoliti "stvaranje" beba od tri različita DNK uzorka. Ukoliko parlamentarci glasaju "za", Velika Britanija će postati prva zemlja koja je legalizirala "stvaranje" beba od tri osobe.

Ova metoda pomogla bi u prevenciji smrtonosnih genetskih bolesti koje se prenose s majke na djecu. BBC piše kako bi ova metoda pomogla 150 parova u ovom kraljevstvu godišnje. No, ovaj prijedlog izazvao je i veliku debatu, a Crkva je pozvala službenike na glasaju protiv ovog prijedloga i skinu ga s dnevnog reda. Ipak, ako parlamentarci odluče negirati vjerske službenike, prva beba "stvorena" od tri osobe mogla bi biti rođena sljedeće godine. Ova tehnika je razvijena u Newcastleu i pomogla bi ženi Sharon Bernandi iz Sunderlanda, koja je izgubila sedmero djece zbog mitohondrijske bolesti. Mitohondrije su tanke pregrade unutar svake stanice tijela koje pretvaraju hranu u korisnu energiju. Defektna mitohondrija, koja se prenosi samo s majke na dijete, dovodi do oštećenja mozga, mišića, bolesti srca i sljepoće. Predložena tehnika bi koristila modificiranu verziju IVF-a da kombinira tri DNK uzorka, uz zdravu mitohondriju žene donora. Beba bi bila rođena sa zdravim genima i prenosila bi ih na svoju djecu dalje. Zdravstveni sistem Velike Britanije poručuje da je ovo istraživanje napravljeno na osnovu prijedloga i zahtjeva pacijenata i da im je zato važno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije