Izbori u BiH

Očekuju se prvi rezultati: U Konjicu plaćali za glasove, u Drvaru fizički obračun

izbori BiH
Foto: Marko Mišković
12.10.2014.
u 19:34

Ukupno u Bosni i Hercegovini pozivu za glasovanje do 15 sati odazvalo se 36,60 posto građana, od čega 34,31 posto u Federaciji BiH odnosno 40,43 posto u Republici Srpskoj.

Zatvoren je najveći broj biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini. Građani, njih 3.278.908 s pravom glasa, birali su između 7.748 kandidata, 50 političkih stranaka, 24 koalicije, 24 nezavisna kandidata i ukupno 735 kandidatskih lista. Uskoro se očekuju prvi preliminarni rezultati, piše Vecernji.ba.

19.34 sata - Član Središnjeg izbornog povjerenstva Branko Petric čestitao je građanima na masovnijem odazivu na ovim izborima, nego što je to bilo dosadašnjih godina. Središnja izborna komisija BiH objavila je podatke o izlaznost glasača do 15 sati piše bh. novinska agencija Patria. Ukupno u Bosni i Hercegovini pozivu za glasovanje odazvalo se 36,60 posto građana, od čega 34,31 posto u Federaciji BiH odnosno 40,43 posto u Republici Srpskoj.

Najveća izlaznost zabilježena je u Općini Pale/Prača 65,85 posto, Banovići 62,98 posto, Kalinovik 60,75 posto, Gacko 58, 96 posto, Istočni Stari Grad 57,11 posto, Sokolac 56,29 posto, Trnovo RS 55,38 posto, Trnovo FBiH 54,16 posto.

15.30 sati - Opće izbore u Bosni i Hercegovini do 15 sati obilježila su brojna pojedinačna kršenja izbornih pravila – od kašnjenja u otvaranju birališta preko plaćanja za glasanje za određenog kandidata te prijave protiv nepoznate osobe koja je u Idbaru glasala u ime osobe D.N.  iako navedena živi u Americi, navode bosansko-hercegovački mediji.

Na biralištu u MZ Mišin Han u Banjoj Luci kandidat SP-a Nedeljko Milaković tijekom jutra je dovozio glasače kojima je davao 20 KM za glas. Nakon što je tako kupio oko 50 glasova, verbalno se sukobio se sa članom izborne komisije a intervenirala je i policija, saznaje portal BukaUdaljen je sa mjesta za glasanje jer uopće nije bio registriran za glasanje na tom mjestu nego je dovodio glasače.

U Općinskoj izbornoj komisiji u Konjicu prijavljena je uočena nepravilnost u biračkom mjestu Idbar, piše Dnevni avaz.. Akreditirani promatrač je prijavio nepoznatu osobu koja je glasala za osobu D.N. iako ta osoba ne živi u Konjicu nego u Americi.

Lokalni mediji navode i da je u općini Čapljina, na biračkom mjestu Gorica, došlo do narušavanja regularnosti izbornog procesa kada su pojedini članovi biračkog odbora navodno nezakonito pokušali ubaciti listiće u glasačke kutije. Promatrač je to navodno pokušao spriječiti nakon čega su ga članovi odbora napali pa je i ondje morala intervenirati policija. No, to je demantirao predsjednik čapljinske Izborne komisije Vedran Šušak.

Ništa bolje nije ni na biralištima u Hercegovini. Prema informacijama koje je portal Večernji.ba dobio iz MUP-a HBŽ-a nešto prije podneva došlo je do fizičkog obračuna na jednom biračkom mjestu u Drvaru. Glasnogovornik MUP-a HBŽ-a Ivica Vrdoljak izjavio je da je jedna osoba je otvorenom šakom udarila drugu osobu u hodniku biračkog mjesta.

- Napadnuta osoba je dobila udarac u predjelu glave i nakon događaja je sve prijavila policiji. Od nje je uzeta izjava, lociran je navodni napadač i trenutno se od njega uzima izjava - rekao nam je Vrdoljak. 

Do incidenta je došlo i na jednom biračkom mjestu u Livnu. Tu je navodno jedna osoba bošnjačke nacionalnosti odbila glasovati jer se u blizini nalazila zastava Herceg - Bosne. Policija još nema informacija o ovome incidentu. 

I u općini Orašje došlo je do incidentnog slučaja koji je prijavljen i Središnjoj izbornoj komisiji u Sarajevu, piše portal Večernji.ba Radi se o problemu tzv "krađe identiteta“. Do 12 sati u općini Orašje je prijavljeno 50-tak takvih slučajeva, a samo podatak o prošlim općim izborima govori da je do 19 sati, kada su birališta zatvorena, bilo svega 15-tak takvih slučajeva.

U općini Orašje već sačinjavaju popis takvih osoba kojima se dogodila "krađa identiteta“, te su spremni po njihovim izjavama tražiti krivce za takav postupak.

Od samog jutra izborni proces nije tekao prema pravilima. Iako su sva birališta trebala biti otvorena u sedam sati, prema podacima Centralne izborne komisije u BiH na vrijeme nije otvoreno 250 biračkih mjesta.

Do 11 sati glasalo je tek 14,83 posto birača od ukupno 3.227.543 glasača. U Republici Srpskoj izlaznost je veća i iznosi 17,31 posto, dok je u Federaciji BiH 13,35 posto.

>> Uživo: Do 15 sati u Širokom Brijegu glasovalo 42,38 posto birača, u općini Prozor/Rama 43,21 posto, u Vitezu 38 posto, u Neumu 29 posto

Komentara 6

SP
Spezispezi
20:59 12.10.2014.

Ako se Drvar nasao u Hercegovini moglo bi skoro i Sarajevo, a mozda i Banja Luka i Bihac.

Avatar Viking1
Viking1
19:22 12.10.2014.

Jel omoguceno glasovanje BH Muslimanima u Siriji i Iraku ipak se radi o drzavljanima BH?

TE
teoodd
21:37 12.10.2014.

36% dobar odziv .......?????? politčari bi naj više volili da izadze samo njihova obitelj....

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije