EUROSTAT

U EU najviše majki tinejdžerica u Rumunjskoj, starijih od 40 u Italiji

Arne Dedert/DPA/PIXSELL
10.08.2017.
u 20:41

EU ima jednak udio (4%) majki tinejdžerica i žena koje djecu rađaju u dobi od 40 i više godina. Prosječno, prvo dijete žene rode s 29 godina

U prosjeku žene u Europskoj uniji prvo dijete rode u dobi od 29 godina, najveći postotak žena koje rađaju prvo dijete u dobi od 40 i više godina imaju Španjolska i Italija, a najveći postotak majki tinejdžerica imaju Rumunjska i Bugarska. Pokazuju to jučer objavljeni podaci Eurostata za 2015. godinu. 

Već se otprije zna da Talijanke i Španjolke u prosjeku rađaju prvo dijete najkasnije u EU, u dobi nakon 30 godina, no to ne znači da su Talijanke i Španjolke možda najemancipiranije, nego je u tim zemljama loš položaj žena na tržištu rada pa odgađaju majčinstvo. Nešto manje od polovice žena u Europskoj uniji odnosno njih 47 posto prvo dijete rodilo je u dvadesetim godinama, a njih 45 posto postalo je majkama u 30-im godinama. No, čak 93.000 djece u EU 2015. godine rodile su tinejdžerice, pa EU u prosjeku ima četiri posto majki tinejdžerica. Najviše majki tinejdžerica imaju Rumunjska (12,3%), Bugarska (11,9%), Mađarska (9,5) i Slovačka (8,4 %). Inače, Bugarke najranije u EU rađaju prvo dijete, i to u prosjeku u dobi s 25,8 godina.

Hrvatska je po udjelu majki tinejdžerica malo iznad prosjeka EU s njih nešto više od četiri posto. S druge strane, pet zemalja EU se može pohvaliti da imaju manje od dva posto maloljetnih majki, a to su Italija (1,2%), Nizozemska i Slovenija (1,3%), te Danska i Švedska (1,4%). U prosjeku EU ima jednak postotak majki tinejdžerica kao i majki koje prvi put djecu rađaju u dobi od 40 i više godina. Tako su 87.000 djece u EU rodile majke u toj dobi, a najviše majki u dobi od 40 i više godina imaju Italija (8%), Španjolska (7,4%) i Grčka (5,5%). Nasuprot tome, najmanje su u EU sklone rađanju u kasnijoj dobi žene iz Litve i Poljske (1,1%), Letonije i Slovačke (1,5%) te Rumunjske (1,6%).
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?