ECB

Tvrtke u eurozoni očekuju veću produktivnost nakon pandemije

biznis
04.01.2021.
u 18:39

Kompanije u eurozoni očekuju da će iz pandemije koronavirusa izaći učinkovitije zahvaljujući većem korištenju digitalnih tehnologija i radu na daljinu, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje Europske središnje banke (ECB).

Epidemija covida-19 izazvala je najveći pad gospodarstva u proteklih 100 godina, no u duljem bi roku mogla pokazati da u svakom zlu ima nečeg dobrog budući da je tvrtke prisilila da moderniziraju poslovanje i postanu prilagodljivije.

ECB je proveo ispitivanje među 72 tvrtke iz industrijskog i uslužnog sektora o dugoročnom utjecaju pandemije na njihovo poslovanje i poslovno okruženje.

Istraživanje je pokazalo da tvrtke očekuju da će i rad od kuće, virtualni sastanci i pojačana digitalizacija, ali i smanjena potražnja ostati dio njihove svakodnevice i nakon pandemije.

"Čini se da to u velikoj mjeri odražava stajalište da će određene promjene u životnim i radnim navikama, koje je donijela pandemija, pogotovo intenzivnije poslovanje putem interneta i veća online potrošnja i posljedično manji broj putovanja biti trajne”, komentira ECB rezultate.

Tvrtke smatraju i da će te promjene donijeti veću produktivost i manji broj zaposlenih, pokazalo je istraživanje.

"Čini se da to pokazuje kako su kompanije naučile sačuvati proizvodnju unatoč ograničenjima u raspoloživosti radnika zbog mjera održavanja fizičkog razmaka i prepoznavanje povezanog poboljšanja učinkovitosti", navodi ECB.

Više od tri četvrtine ispitanika u anketi ECB-a izjavilo je da će njihovo poslovanje nakon pandemije biti učinkovitije i otpornije

Neke su pak zamisli s početka epidemije odbačene, poput očekivanja da će tvrtke internalizirati ili lokalizirati dio svog lanca opskrbe, pokazalo je ECB-ovo ispitivanje.

Nekoliko zemalja eurozone, uključujući Njemačku, sprema se ovog mjeseca produljiti lockdown kako bi zauzdale kontinuirano veliki rast broja novozaraženih, napominje Reuters.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije