LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA Dolar stabilan, ulagači neskloni riziku

18.08.2021.
u 14:50

Dolar je u srijedu bio stabilan na međunarodnim tržištima budući da ulagači uoči objave zapisnika sa srpanjske sjednice američke središnje banke zaziru od rizika, strahujući od posustajanja oporavka svjetskog gospodarstva od koronakrize.

Euro je prema dolaru ojačao 0,1 posto i njime se trgovalo po 1,1715 dolara.

Zelena novčanica bila je pak na istom postotnom dobitku prema jenu, ojačavši na 109,63 jena. 

Dolarov indeks koji mjeri promjene američke prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta bio je gotovo nepromijenjen i iznosio je 93,14  bodova.

Trgovce su ovog tjedna zabrinule naznake posustajanja oporavka kineskog i američkog gospodarstva zbog opetovanog širenja covida 19, pa su potražili zaklon u imovini koju smatraju sigurnim ulaganjem u razdobljima pojačane neizvjesnosti.

"Na tržištu deviza trguje se točno kao što bi se očekivalo, s obzirom na dominantnu temu zabrinutosti za gospodarski rast", konstatira Marios Hadjikyriacos iz XM-a.

Pozornost trgovaca fokusirana je na današnju objavu zapisnika s prošlomjesečne sjednice odbora američke središnje banke za monetarnu politiku, s obzirom na špekulacije o datumu najave zaoštravanja monetarne politike.

Slabljenje inflacije u srpnju prigušilo je očekivanja da bi Fed mogao najaviti smanjivanje vrijednosti programa kupnje obveznica već u rujnu, te se počelo govoriti da bi to mogli napraviti krajem godine.

Sliku oporavka gospodarstva od koronakrize narušila su i pogoršana očekivanja potrošača u kolovozu, prema istraživanju sveučilišta u Michiganu, a zabrinuo je i pad prometa u maloprodaji u srpnju, za 1,1 posto.

Industrijska je pad proizvodnja snažno porasla, a neto otvorenih gotovo milijun radnih mjesta u srpnju signalizira oporavak tržišta rada, ključni Fedov uvjet za zaoštravanje monetarne politike.

Analitičari stoga napominju da će ključni biti podaci o zapošljavanju u kolovozu, kako bi se utvrdilo počiva li oporavak na čvrstim temeljima.

Na tržištu će u međuvremenu pozorno pratiti neformalno godišnje okupljanje financijskih dužnosnika u američkom Jackson Holeu u idućem tjednu budući da neki analitičari procjenjuju da bi Fed mogao signalizirati promjenu smjera u programu kupnje obveznica.

Među ostalim valutama izdvajao se danas novozelandski dolar, koji je također popustio pod pritiskom zabrinutosti za gospodarski rast i nesklonosti ulagača riziku, oslabivši prema američkome 0,5 posto, na 68,88 američkih centi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?