Stanovnici se žale

Šumski požari u Amazonskoj prašumi guše stanovnike Manausa

amazonija
12.10.2023.
u 19:35

Oblaci gustoga sivog dima zbog više desetaka šumskih požara u brazilskoj Amazoniji, od kojih su mnogi ilegalno pokrenuti, nadvili su se nad glavnim gradom regije Manausom, zbog čega stanovnici otežano dišu.

Stanovnici se žale na peckanje u nosu i grlu. Kvaliteta zraka toliko je loša da su utihnule čak i obično cvrkutave tropske ptice, kažu.

"Stalno me peku nos i oči, čak i kad su zatvorene. Ne možemo normalno disati", rekao je student Ronny Gonsalves dodavši da ne vidi horizont.

Stručnjaci kažu da smog dolazi od požara oko grada i unutar gradskog područja, koji se često namjerno potpaljuju radi krčenja stabala za poljoprivredu i urbani razvoj bez dozvola.

Vrlo sušni uvjeti uzrokovani ozbiljnom sušom od koje regija pati, s rekordno visokim temperaturama, pomogli su paljenju i širenju požara, rekao je Carlos Durigan, ravnatelj brazilskog društva za zaštitu divljih životinja.

"Nikad nije bilo ovako loše u prošlim desetljećima", rekao je geograf koji je 30 godina živio u Amazoniji.

Regija je pod pritiskom vremenskog fenomena El Nino, a količina oborina u sjevernoj Amazoniji znatno je ispod povijesnog prosjeka. Potoci i pritoke koji se ulijevaju u Amazonu pali su gotovo na rekordne niske razine.

Brazilska vlada poslala je timove vatrogasaca da obuzdaju šumske požare. No, stanovnici strahuju da će zrak ispunjen dimom ostati sve dok ne padne kiša, a to se ne očekuje do kraja studenog.

Šumski požari u amazonskoj prašumi bili su češći posljednjih godina jugozapadno od Manausa u državama Rondonia i Acre.

Durigan je rekao da su mnoge ceste izgrađene oko Manausa dovele do bržeg krčenja šuma unutar i izvan gradskog područja. Otimači zemlje često podmeću požare kako bi ilegalno očistili zemlju, rekao je.

"Danas je bio najgori dan. Više ne možemo vidjeti rijeku iz mojeg stana", rekla je Maria Lucia de Freitas, koja je rekla da se smog prvi put pojavio nad Manausom prije mjesec dana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?