Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Slovenska policija istražuje osumnjičene za korupciju u zdravstvu

11. listopada 2018. u 21:09 0 komentara 30 prikaza

Istražitelji slovenskog policijskog istražnog ureda u četvrtak su proveli kućne pretrese u više gradova vezane na prijave za korupcije u zdravstvu prilikom nabave medicinske opreme i materijala.

Policija je objavila da je pod sumnjom deset fizičkih osoba i dvije tvrtke čiji su poslovni i privatni prostori na području Ljubljane, Maribora, Kranja, Novog Mesta i Celja pregledani i obavljena ispitivanja, ali da za sada nijedna osoba nije privedena.

Pretresima su traženi dokazi za sumnju u nedopušteno primanje ili davanje poklona, priopćila je policija, navodeći da istraga još traje i da se sumnja kako je kaznenim djelima imovinska korist koju su osumnjičei stekli veća od stotinu tisuća eura.

Mediji navode da je istraga koncentrirana na nabavu medicinske opreme za neke bolnice po visokim cijenama, pri čemu posebno iskače nabava stentova za žile prilikom kardioloških operacija. Slučaj je pokrenulo istražno povjerenstvo ranijeg saziva parlamenta koja je policiji predala prijavu sa sumnjom na korupciju jer samo jedna posrednička tvrtka kontrolira čak 70 posto nabave stentova koje slovenske bolnice zbog provizija plaćaju po mnogo višim cijenama nego bolnice u inozemstvu, prenosi Hina.

Jedna od osumnjičenih fizičkih osoba koja se našla u istrazi je u ime dviju tvrtki čije je sjedište u Ljubljani a isporučivale su stentove bolnicama davala je nedopuštene poklone liječnicima i jednom šefu nabavne službe, a radilo se o plaćanju preko fiktivnih  troškova putovanja, autorskih ugovora, donacija i gotovine, objavila je slovenska policija.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.