Svijet NATO razmješta snage

Sjedinjene Države šalju lovce u Nizozemsku i Island

lovci
04.04.2016.
u 20:01

Sjedinjene su Države poslale 12 lovaca F-15C i oko 350 pripadnika letačkog osoblja na Island i u Nizozemsku, prenosi Daily Mail.

Njihova će misija biti podrška NATO-vim misijama zračnog nadzora na Islandu i provođenje letnog treninga u Nizozemskoj.

Lovci F-15 dio su višestrukog razmještanja američkih borbenih zrakoplova širom Europe,  a sve u namjeri da se spriječi daljna ruska agresija, tvrde američki mediji.

Iako ima malu obalnu stražu, Island je jedina država u NATO-u koja nema oružane snage. SAD su imale zračnu bazu u toj zemlji tijekom hladnog rata, kada je Island bio na streteškom položaju usred sjevernog Atlantika, ali ta je baza zatvorena 2006. godine.

Unatoč tome što je NATO održavao zračnu kontrolu nad Islandom od 2008., to se nije pokazalo učinkovitim u spriječavanju ruskih povreda islandskog zračnog prostora, prenosi Net.hr

Sjedinjene su Države još u veljači izjavile kako će poslati šest lovaca F-15 i u Finsku. Trebali bi krenuti slijedećeg mjeseca. Ta država i dalje ostaje  službeno ‘neutralna’, iako se posljednih godina približila NATO-u, na što Rusija ne gleda s odobravanjem.

“Suradnja sa Sjedinjenim Državama je bliska i nastaviti će biti takva”, izjavio je Mika Varvikko, predstavnik finskog Ministarstva obrane.

Finska je objava stigla dan nakon što je otkriveno kako je ruski predsjednik Putin mobilizirao 8.500 vojnika, 200 ratnih zrakoplova i 50 ratnih brodova iz svojih vojnih rezervi na jugozapadu zemlje.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu jučer je izjavio kako će veliki vojni manervi sadržavati zračno-desantne trupe i vojno transportno zrakoplovstvo, kao i mornaricu. Dodao je kako je namjera vježbi provjeriti spremnost oružanih snaga za brzo reagiranje u slučaju ekstremističkih prijetnji i drugih izazova.

Manervi će provjeravati mobilnost vojske a neke će postrojbe biti poslane na područja i do 3.000 kilometara udaljena od svojih baza.

Rusija je demonstrirala svoju ponovo ojačalu vojnu snagu tijekom zračnih operacijam u Siriji, koje su pomogle vojsci predsjednika Bašara al Asada da postigne cijelu seriju pobjeda tijekom zadnjih nekoliko tjedana.

Ruska je vojska iskoristila sirijske operacije za testiranje novih tipova oružja u pravoj borbi, uključujući i krstareće projektile velikog dometa lansirane iz zraka i s mora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije