nada za mnoge

Ruski znanstvenici otkrili spoj nanočestica koje ubijaju rak?

znanstvenici
Dreamstime
12.04.2017.
u 15:14

Iskušali su ih u svom laboratoriju i izazvale su smrt tumorskih stanica. Kažu kako su učinkovitije od klasičnih metoda liječenja, a uništavaju i zloćudne stanice otporne na lijekove

Istraživači s Državnog sveučilišta u Moskvi i Ruske akademije znanosti su s kolegama iz Amerike pronašli novi način liječenja raka. Radi se o nanočesticama koje uništavaju stanice raka i nova su nada za milijune oboljelih.

Iskušali su ih u svom laboratoriju i pokazalo se da nanočestice potiču odumiranje kancerogenih stanica djelujući na membranu stanice i/ili membranu mitohondrija. Kažu kako su učinkovitije od klasičnih metoda liječenja, a uništavaju i zloćudne stanice otporne na lijekove, prenosi 24sata.hr. 

Te nanočestice izrađene su od citokroma, enzima i kardiolipina - ključnih dijelova unutarnje membrane mitohondrija. One potiču smrt stanica raka djelovanjem u staničnoj membrani. Svoje otkriće objavili su u časopisu Pharmaceutical Research. 

- Predlažemo daljnja istraživanja kako bi se stvorili temelji za novu vrstu liječenja raka, uključujući Cit-CL kompleks. Ovaj kompleks postoji u normalnim stanicama gdje se koristi za aktiviranje apopoze (smrti stanica), a regulira ga tijelo. Također, planiramo razviti način kako dopremiti tretman do tumorskih stanica - objasnio je Yury A. Vladimirov, jedan od autora znanstvenog rada, prenosi Sputnik. 

Ključne riječi
rak

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije