Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Razgovore sa Švicarskom treba voditi kao da pitanje Velike Britanije nikada nije postojalo

03. studenoga 2016. u 09:18 0 komentara 50 prikaza
Angela Merkel
Foto: Reuters

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel izjavila je u srijedu da se razgovori Europske unije sa Švicarskom o slobodnom kretanju ljudi ne bi trebali ni na koji način povezivati s pregovorima s Britanijom o njezinom izlasku iz EU-a.

Njezina izjava nakon razgovora sa švicarskim predsjednikom Johannom Schneider-Ammannom, koji je u posjetu Njemačkoj, pokazala je da dvije zemlje slično misle što se tiče nalaženja rješenja za Švicarsku koja pokušava suzbiti imigraciju iz EU-a, što je vruća tema i u Britaniji.

Bilo kakvi ustupci Švicarskoj pažljivo će se pratiti radi pokazatelja što može očekivati Britanija dok se priprema za pregovore o vezama s EU-om nakon izlaska iz Unije.

"Kad bih se pokušala staviti u kožu Švicarske, ne bi mi se svidjelo da se na to odjednom baci novo svjetlo zbog druge odluke u drugoj zemlji", rekla je Merkel na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa Schneider-Ammannom u Berlinu.

Razgovore sa Švicarskom treba voditi kao da pitanje Velike Britanije nikada nije postojalo

"Zbog toga bi trebali voditi ove razgovore sa Švicarskom kao da pitanje Velike Britanije nikada nije postojalo. Mogu samo reći da se stajalište Njemačke nije promijenilo nakon odluke Velike Britanije. To su dva potpuno različita pitanja."

Schneider-Ammann je rekao kako se nada da bi se dogovor o slobodi kretanja mogao postići ove godine.

On je kazao u intervjuu za radio prije sastanka da se pitanje slobode kretanja ne može povezivati sa širim sporazumom koji Bruxelles želi zaključiti s Bernom. Po njegovim riječima, Švicarska neće biti pritisnuta da žrtvuje svoj suverenitet.

EU želi zamijeniti oko 120 bilateralnih ugovora po određenim sektorima s novim "okvirnim sporazumom" u skladu s kojim bi Švicarska automatski usvojila mnoge nove zakone EU-a.

Merkel je rekla da je sveobuhvatni sporazum potreban barem u srednjoročnom razdoblju.

Švicarska mora iduće godine provesti rezultate referenduma iz 2014. na kojemu su birači zatražili kvote za radnike iz EU-a. Takva ograničenja prekršila bi bilateralne ugovore koji daju Švicarskoj povećan pristup jedinstvenom tržištu EU-a u zamjenu za slobodu kretanja građana.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.