međunarodna tržišta

Prognoza IEA-e o posustajanju potražnje spustila cijene nafte prema 71 dolar

nafta
Thinkstock
13.08.2021.
u 18:06

Cijene nafte kliznule su u petak na međunarodnim tržištima prema 71 dolar pod pritiskom procjene Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će oporavak globalne potražnje za naftom posustati zbog širenja delta soja koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 14 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 71,17 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 18 centi nižoj cijeni od 68,91 dolar.

Tržišta je i danas pritisnula jučerašnja procjena IEA-e da je potražnja za naftom u srpnju gotovo stagnirala i da će u ostatku godine rasti sporije nego što su do sada očekivali zbog naglog širenja zaraze delta sojem koronavirusa.

"Neočekivana izmjena IEA-inih prognoza uzdrmala je tržišta i zaustavila rast cijena nafte, vrativši trgovce u stvarnost podsjećanjem na utjecaj delta soja (koronavirusa)", rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

I banke su snizile kratkoročne prognoze potražnje.

"Sada očekujemo da će oporavak globalne potražnje stati u ovom mjesecu i da će potražnja u kolovozu iznositi samo 98,3 milijuna barela dnevno, te oko 97,9 milijuna barela dnevno u rujnu, blizu srpanjskih 98 milijuna barela dnevno", izračunali su u JPM Commodities Researchu.

I Goldman Sachs je smanjio procjenu kratkoročnog globalnog deficita nafte s 2,3 milijuna na milijun barela dnevno, navodeći kao razlog očekivano smanjenje potražnje u kolovozu i rujnu.

U duljem roku oporavak bi se trebao nastaviti paralelno procjepljivanju sve većeg broja ljudi, drže u Goldman Sachu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) potvrdila je pak jučer prognoze oporavka globalne potražnje za naftom u ovoj godini i predvidjla njezin daljnji rast u 2022. godini, unatoč zabrinutosti zbog naglog rasta broja zaraženih covidom 19.

OPEC je ujedno povećao i procjene opskrbe naftom iz neovisnih proizvođača u sljedećoj godini, uključujući američke proizvođače iz škriljevca, što bi moglo osujetiti nastojanja OPEC-a i njegovih saveznika da uravnoteže tržište, napominje Reuters.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 70,32 dolara, što znači da je porasla 80 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije