U 5 MJESECI IH PRONAŠLI 14

Potraga za najtraženijim europskim bjeguncima: Na popisu i četiri Hrvata

Foto: eumostwanted.eu
26.01.2023.
u 08:42

Zahvaljujući kampanji koja se oglašavala u medijima, ali i pomoću murala u Barceloni i Bruxellesu, razriješeno je 14 slučajeva povezanih s bjeguncima

Opasni su. Naoružani. I u bijegu godinama. Zbog toga za njima tragaju posebno obučene policijske postrojbe koje se po potrebi povezuju s kolegama iz drugih država. Poznati su kao Europska mreža timova za aktivno traženje bjegunaca (ENFAST), koju podupire Europol.

Posljednjih godina osmislili su kampanju čiji je cilj da im javnost pomogne u potrazi za  najtraženijim europskim bjeguncima, a kampanja koja je pokrenuta u rujnu 2022. te je trajala do siječnja 2023. bila je najuspješnija proteklih godina. I to zato što je riješeno 14 slučajeva povezanih s bjeguncima. 

Lanjska kampanja bila je usmjerena na bjegunce za koje se smatra da su članovi organiziranih kriminalnih skupina. Njihovi podaci javno su objavljeni s detaljima o njima - imenu i prezimenu, godinama, fizičkom opisu, kaznenom djelu koji su počinili, zašto su traženi...

Uz te podatke je objavljena i fotografija tih bjegunaca te broj na koji se oni koji imaju informacije mogu javiti. Kada je kompanja u rujnu lani pokrenuta, iz Europola je priopćeno da su svi bjegunci traženi zbog počinjenih teških kaznenih djela u Europi, kao što su ubojstvo, trgovanje ljudima i oružane pljačke, među ostalim.

Zahvaljujući kampanji koja se oglašavala u medijima, ali i pomoću murala u Barceloni i Bruxellesu, razriješeno je 14 slučajeva povezanih s bjeguncima. Pet ih je razriješeno zahvaljujući upravo činjenici da su njihovi profili javno objavljeni. Inače, ovakve  kampanje su u prošlosti također bile uspješne jer je zahvaljujući anonimnim dojavama uhićeno više osoba.

Stranica s najtraženijim europskim bjeguncima je prvi put pokrenuta 2016., na njoj su objavljeni profili 392 bjegunca, a od te brojke uhićeno ih je 136. Od 136 uhićenih, njih 49 uhićeno je zahvaljujući profilima koji su objavljeni na  internet stranicama Europola. 

Među najtraženijim bjeguncima ima i Hrvata. Trenutačno tu listu  "krase" lica Marka Nikolića, Tomislava Šoljića,  Manuela Vulića i Milana Nikolića.

Među njima je "najpoznatiji" Marko Nikolić Markoni, koji  je u bijegu još od 2001., jer ga se traži zbog likvidacije Vjeke Sliška, "kralja poker automata". Sliško je likvidiran u pol bijela dana i središtu Zagreba,  zadnjih 20-ak godina špekulira se da živi u Latinskoj Americi.

U odsutnosti je osuđivan  zbog svoje uloge u Sliškovoj likvidaciji. Jednom je dobio 30 godina, pa je presuda bila ukinuta. Zatim je na ponovljenom suđenju bio oslobođen optužbi, no i ta je presuda bila ukinuta. Na koncu je  pravomoćno osuđen na 12 godina zatvora.

Što se tiče njegova prezimenjaka Milana Nikolića, osuđen je na 15 godina zatvora zbog ubojstva Gojka Vujčića 2005., za Tomislava Šoljića se navodi da je opasan, a traži ga se zbog poreznih prevara te sudjelovanja u oružanom obračunu. Vulić se pak traži zbog pripadnosti kriminalnoj organizaciji  narko bossa Darka Šarića, trgovine drogom i ubojstva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?