who upozorava

Posljedica pandemije mogla bi biti povećana pretilost u djece

pretila djeca
11.05.2021.
u 20:51

Europski ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorio je da bi pandemija koronavirusa mogla imati nepredvidljive posljedice, koje bi mogle rezultirati povećanom pretilošću među djecom.

U izvješću regionalnog ureda WHO-a, objavljenom u utorak stoji da bi zatvaranje škola tijekom zatvaranja moglo negativno utjecati na prehranu i fizičku aktivnost djece jer im nedostaju obroci u školama i školske aktivnosti. 

- Covid-19 bi mogao utjecati na pogoršanje jednog od zabrinjavajućih trendova u europskom području WHO-a, a to je pojava sve češće pretilost među djecom, rekao je Hans Kluge, regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Europu, prenosi HRT.

Dodao je da se prekomjerna tjelesna težina i pretilost kasnije povezuju s po život opasnim bolestima, poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i raka. 

Da bi se izbjegao negativan utjecaj koronavirusa na budućnost djece, Kluge je pozvao na donošenje znanstveno utemeljenih politika čiji je cilj promicanje zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti, a pritom je, među ostalim mislio na uvođenje poreza na zaslađene napitke, stoji u izvješću. 

Na temelju istraživanja provedenog u 36 zemalja ustanovljeno je da gotovo svako treće dijete u europskoj regiji u dobi između šest i devet godina pati od prekomjerne tjelesne težine. 

Studija je pokazala da je stanje najgore u zemljama Sredozemlja, premda se u nekim državama situacija u zadnje vrijeme postupno popravlja, primjerice u Grčkoj, Italiji, Portugalu i u Španjolskoj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije