poruka s upozorenjem

Portugal u pripravnosti: Dolazi treći toplinski val, velika opasnost od požara

požar
CARLOS BARRIA/REUTERS
21.08.2022.
u 20:19

Ove je godine u Portugalu, zbog posljedica toplinskih valova i suše, po vladinim procjenama već izgorjelo oko 92.000 hektara.

Na brojeve mobilnih telefona svih stanovnika Portugala poslana je poruka s upozorenjem o iznimno velikoj opasnosti od izbijanja šumskih požara dok se zemlja priprema za treći ljetni toplinski val, piše danas BBC.

Zemlja je ponovno u stanju pripravnosti. U narednim danima meteorolozi su najavili temperature do 38 Celzijevih stupnjeva i jake vjetrove. U porukama su svi stanovnici ruralnih dijelova zemlje upozoreni da se suzdrže od bilo kakvog paljenja vatre. 

Istodobno je vlada stanovnicima ograničila pristup šumama i zabranila korištenje strojeva da bi se na taj način izbjeglo iskrenje koje može izazvati požar. Izvanredno stanje na snagu je stupilo u nedjelju u ponoć i trajat će do utorka, javlja Hina. 

Ove je godine u Portugalu, zbog posljedica toplinskih valova i suše, po vladinim procjenama već izgorjelo oko 92.000 hektara.

U susjednoj Španjolskoj šumski požar koji je zahvatio istočnu pokrajinu Valenciju izmakao je kontroli i postao jedan od najvećih požara u zemlji ove godine.

U petak, dok je požar harao Valencijom peti dan, onamo je poslano 35 zrakoplova ne bi li ga pokušali obuzdati i staviti pod kontrolu.

Španjolsku su ove godine više nego bilo koju drugu europsku zemlju pogodili šumski požari, podaci su programa Europske komisije za promatranje Zemlje Copernicus.

Ovogodišnji su šumski požari u Španjolskoj uništili četiri puta više područja nego tijekom čitavoga prošlog desetljeća.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije