međunarodna tržišta

Podaci iz SAD-a i smanjena opskrba podigli cijene nafte iznad 59 dolara

nafta
05.02.2021.
u 18:14

Cijene nafte prekoračile su u petak na međunarodnim tržištima razinu od 59 dolara, potaknute ohrabrujućim podacima iz američkog gospodarstva i koordiniranim smanjenjem opskrbe iz vodećih proizvođača.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 63 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 59,47 dolara. Na američkom se tržištu povećala 54 centa, na 56,77 dolara.

Trgovce je danas ohrabrio neočekivano snažan rast novih narudžbi u američkoj industriji u prosincu. Raspoloženje podupiru i koraci u američkom Kongresu u smjeru usvajanja paketa pomoći u koronakrizi, koji je predložio predsjednik Joe Biden.

Cijene podupire i disciplina velikih proizvođača u provedbi sporazuma o smanjenju proizvodnje.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezine saveznice potvrdile su na sastanku u srijedu strategiju smanjenja ponude koje je prošle godine podiglo cijene nafte s povijesno najnižih razina.

"Disciplina OPEC+ stvarno je pozitivna", konstatira Michael McCarthy iz CMC Marketsa.

Kao dokaz efikasnosti rezova moglo bi poslužiti i tjedno izvješće o zalihama u SAD-u, koje je pokazalo da su pale na najnižu razinu od ožujka prošle godine.

Prošli se puta barelom u Londonu trgovalo po cijeni od 60 dolara prije pandemije, gospodarstva su tada bila otvorena i ljudi su mogli slobodno putovati, što znači da je potražnja za benzinom, dizelom i mlaznim gorivom bila puno veća.

Potražnja se počela izrazitije oporavljati nakon početka cijepljenja protiv covida 19, koje je potaknulo nadu da će ograničenja uskoro biti ublažena. No čak ni optimisti poput OPEC-a ne očekuju da će se potrošnja ove godine vratiti na pretpandemijsku razinu.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 58,25 dolara, što znači da je porasla 53 centa u odnosu na prethodni radni dan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije