sjednica zakazana za ponedjeljak, 27. svibnja

Bošnjačke stranke sprječavaju imenovanje Hrvata u Ustavni sud

Ustavni sud
26.05.2024.
u 11:42

SDA, DF i SBiH gotovo dvije godine osporavaju imenovanje Marina Vukoje za suca Ustavnoga suda BiH, čineći de facto isto ono za što međunarodna zajednica optužuje RS za kršenje Daytona

Oporbeni SDA i DF, pojačani još jednim ideološkim satelitom - Strankom za BiH očajnički pokušavaju u posljednji trenutak zaustaviti imenovanje hrvatskoga suca Marina Vukoje u Ustavni sud Bosne i Hercegovine, predstavljajući taj potez izdajom Bosne i Bošnjaka, što najbolje opisuje njihovu viziju države u kojoj nema mjesta za Hrvate koji ne pristaju biti podanici političkog Sarajeva, piše Večernji list BiH.

Tako je još u siječnju zastupnica SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Jasmina Bišćević Tokić objavila da je još uime klubova zastupnika SDA, DF i SBiH u tome domu Ustavnom sudu FBiH podnijela zahtjev za donošenje privremene mjere koji će sud razmatrati na sjednici koju je zakazao za ponedjeljak 27. svibnja ove godine. To je samo dan prije zakazane sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH koji pak treba odlučivati o okončanju procesu izbora suca Ustavnoga suda BiH.

"Kršenje" poslovnika

- U svojstvu aktivno legitimiranih podnositelja zahtjeva za rješavanje spora između 40 zastupnika i vodstva Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, a u cilju sprječavanja nastanka štetnih posljedica za ustavnost u Federaciji Bosne i Hercegovine, podnosimo zahtjev Ustavnom sudu Federacije BiH da u predmetu zavedenom pod brojem U-7/24, shodno odredbama poslovnika Ustavnog suda Federacije BiH ("Službene novine Federacije BiH" broj: 4/10 i 18/16) donese odluku o privremenoj mjeri kojom se Zastupničkom domu Parlamenta FBiH nalaže da, do donošenja konačne odluke Ustavnog suda FBiH u predmetu U-7/24, odgodi razmatranje izbora suca Ustavnog suda BiH kojeg bira Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH - stoji u zahtjevu koji je uputila zastupnica SDA. Klubovi zastupnika triju bošnjačkih stranaka zatražili su, naime, od Ustavnog suda FBiH izricanje privremene mjere kojom bi se Zastupničkom domu Parlamenta FBiH naložilo odgađanje razmatranja izbora suca Ustavnog suda BiH do konačne odluke. Zastupnica SDA Jasmina Bišćević Tokić objasnila je kako je tražila privremenu mjeru od Ustavnog suda FBiH jer postoje četiri zahtjeva za ocjenu ustavnosti, od kojih su dva poslana u siječnju, a koja se odnose na sjednice na kojima se, prema njezinim tvrdnjama, "u suštini" kršio poslovnik Zastupničkog doma FBiH. Dva su pak zahtjeva upućena u studenome prošle godine. Ti prigovori odnose se na navodna kršenja poslovnika od parlamentarne većine. Dodaje se kako su nezakonito ostvarili kvorum za Povjerenstvo za izbor i imenovanje koji pak predlaže kandidate za suca Ustavnog suda BiH.

Schmidtova poruka

- Ako bi Zastupnički dom FBiH izglasao imenovanje Marina Vukoje, a Ustavni sud donio da to što su oni popunjavali Povjerenstvo za izbor i imenovanje nije u skladu s poslovnikom, nastao bi kaos - istaknula je zastupnica Jasmina Bišćević Tokić. Sličan zahtjev zastupnici bošnjačkih stranaka uputili su vodstvu FBiH pokušavajući na svaki mogući način zaustaviti popunjavanje Ustavnoga suda BiH, odnosno dolazak Hrvata na prazno mjesto u toj instituciji gotovo pune dvije godine. Zanimljivo je kako ovu opstrukciju imenovanja suca Ustavnoga suda BiH već godinama tolerira međunarodna zajednica, a ove bošnjačke stranke sve nastoje predstaviti kao obranu bošnjačkih i interesa Bosne i Hercegovine. Čak i unatoč tome što koalicija SDFA doslovno čini ono što rade vlasti iz RS-a s blokadom imenovanja sudaca u Ustavni sud BiH. U slučaju SNSD-a sve se pak tumači kao podrivanje Daytona, dok se istodobno poteze SDFA naziva patriotizmom. Važnu poruku oko te situacije, napose otklanjanja blokade u Federaciji, uputio je visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt. - Smatram kako je izjava čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića koju je dao medijima i najavio da će Parlament Federacije BiH imenovati novoga suca Ustavnog suda BiH dobar korak u tom smjeru. Pozivam Parlament Federacije BiH da izvrši ovo imenovanje - istaknuo je Schmidt u Vijeću sigurnosti UN-a. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije