Hrvatski premijer

Plenković: Po muci se poznaju junaci, sada ispit padaju svi oni koji su bili protiv Hrvatske u Europskoj uniji

28.05.2020.
u 13:59

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković je na početku sjednice Vlade u četvrtak u uvodnoj riječi prvo čestitao Dan Oružanih snaga svim djelatnicima MORH-a, Hrvatske vojske i bivšem ministru obrane Damiru Krstičeviću.

"Još jednom čestitam svim pripadnicima Hrvatske vojske njihov dan. Posebno čestitam državnom tajniku Jakopu koji je ovdje. Posebno se sjećamo prijavka Franji Tuđmanu 28. svibnja 1991. što je označilo službeno osnivanje hrvatski Oružanih snaga. Čestitam ministarstvu obrane, Damiru Krstičeviću i svim djelatnicima MORH-a. U pripremi smo i za Dan državnosti. Važno je da taj dan obilježimo, a i to je plod izmjena zakona koji smo mi donijeli. Uz poštivanje drugih datuma, važno je da smo izabrali ovaj datum", rekao je.

Pomoć Europske unije

Komentirao je i financijsku pomoć za Hrvatsku iz Europske unije. "Vidjeli ste da je Europska komisija izašla s jednim vrlo važnim dokumentom o gospodarskom oporavku. Nakon ove pandemije promijenili su se prioriteti rada Europske komisije. Zajednička je želja da EU pokaže koliko je njihov angažman važan. Upravo za vrijeme hrvatskog predsjedanja važno je istaknuti da će taj dokument dati okvir za brzi oporavak zemalja EU. Na temelju njega će se osigurati 1100 milijardi eura, a kasnije još 750 milijardi eura. Svi ti dokumenti su važni za Hrvatsku. Sve što smo činili u posljednja dva mjeseca da očuvamo radna mjesta šalje poruku da ćemo davati, a da nećemo uzimati. Nema presedana u modernoj hrvatskoj povijesti za ono što je ova Vlada učinila za privatni sektor", napomenuo je.

"Za Hrvatsku, prema prijedlogu Komisije, osigurat će se 10 milijardi eura u četiri godine. Od toga je 7,36 milijardi eura bespovratnih sredstava. Tu je još oko 2,6 milijardi eura dobrovoljnih kredita. Riječ je o iznosu koji doseže 20 posto BDP-a. Mi smo Vlada koja je učinila ogroman napredak i na području uvjeta za Schengenski prostor. Nekoliko puta smo rekli da bi puno lakše podnijeli korona krizu da smo dio eurozone. Pregovore o višegodišnjem financijskom okviru za mjere pomoći vodit će Hrvatska, a prema novim informacijama novi prijedlog je značajno bolji za Hrvatsku u odnosu na prije", dodao je Plenković.

Naglasio je i da se 'na muci poznaju junaci' i da sada na ispitu padaju svi koji su bili protiv Europske unije. "Vidimo da na ispitu sad padaju svi koji su bili protiv našeg članstva u EU. Na muci se prepoznaju junaci. Nitko nam ne bi mogao naći ta sredstva, nitko osim EU. Zahvaljujući položaju u EU imamo bolji rejting kod kreditnih agencija. Da nas ne gledaju bolje, ne bi zadržali ugled koji smo ostvarili za vrijeme naše Vlade", naglasio je Plenković.

Posjeti županijama i pomaci u razvoju

Spomenuo je i koje dijelove Hrvatske su predstavnici Vlade obišli u proteklom tjednu. "Također, želim reći da smo proteklih dana posjetili nekoliko županija. Vidjeli smo brod proizveden u Uljaniku. Dobro je da smo s naručiteljem dogovorili suradnju i u 3. maju. Na temelju ovog proizvoda pokazali smo da možemo proizvoditi tako nešto. Na tom tragu radit ćemo i dalje. Bili smo u Varaždinu, otvorili školu svetog Ilije. Bili smo i u Zadru, Dubrovniku, Splitu. Tamo se rade značajni razvojni pomaci. I u doba krize se nastavlja gospodarska aktivnost i ja to pozdravljam. Primili smo i članove Viteškog alkarskog društva. To je naša kulturna baština i oni se pripremaju za još jednu alku", dodao je.

Predsjednik Vlade pohvalio se i povećanjem naknada za roditelje odgajatelje na 4000 kuna, a napomenuo je i da na namjeravaju uvesti i nove uvjete na popravne ispite u škola. "Dat ćemo podršku za roditelje njegovatelje. Podići ćemo naknadu na 4000 kuna. Našli smo sredstva i mislim da je to sjajna poruka. Donosimo i izmjene u zakonima o obrazovanju. Omogućit ćemo lakšu završnost onima od 1. do 4. razreda, a za starije ćemo proširiti mogućnost da kroz popravne rokove osiguraju prolazak u nove razrede. Zahvaljujem ministrici na tom prijedlogu."

O radu Stožera civilne zaštite

Komentirao je i rad Stožera. "Što se tiče Stožera civilne zaštite, u prvom poluvremenu smo pobijedili epidemiju. Napravili smo plan u kojem bi napravili izmjene za prijelazak određenih granica. To bi se odnosilo na Mađarsku, Sloveniju, Austriju, Slovačku, Estoniju, Latviju, Litvu, Poljsku i Njemačku. Prema našoj analizi, ovo su zemlje u kojima postoji sličan napredak ili trend da možemo donijeti takvu odluku da, uz odgovarajuće epidemiološke preporuke, turisti iz tih zemalja mogu doći na našu sezonu. Nastavno ćemo taj popis širiti."

Otkrio je i kako je zaprimljeno 130 zahtjeva za naknadu najma građanima koji zbog potresa ne mogu u svoj dom. "Od našeg javnog poziva za sve sugrađane koji ne mogu boraviti u svojim domovima od potresa, zaprimljeno je 130 zahtjeva. Oni su u obradu, a neće sutra će biti 10 konkretnih rješenja. Žurno ćemo djelovati da se što prije omogući sugrađanima da se usele u stanove dok se obnova ne realizira", zaključio je Plenković, prenosi direktno.hr.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije