više od dva tjedna nakon pobune

Plaćenici Wagnera dovršili primopredaju oružja regularnoj ruskoj vojsci

wagner
Stringer/REUTERS
12.07.2023.
u 20:15

Wagner je predao više od 2.000 komada opreme, uključujući tenkove i rakete, i više od 2.500 tona streljiva, priopćilo je Ministarstvo

Plaćenička grupa Wagner dovršila je primopredaju oružja regularnim oružanim snagama Rusije, priopćilo je u srijedu rusko ministarstvo obrane, više od dva tjedna nakon što je grupa izvela kratku oružanu pobunu.

Ministarstvo je priopćilo kako je Wagner predao više od 2.000 komada opreme, uključujući tenkove i rakete, i više od 2.500 tona streljiva.

Primopredaja je uslijedila nakon dogovora s Kremljom prema kome su Wagner i njegov zapovjednik Jevgenij Prigožin prekinuli svoju kratkotrajnu pobunu prošlog mjeseca.

Wagnerovi borci, koji su sudjelovali u nekim od najtežih borbi u ratu u Ukrajini, dobili su opciju da se pridruže Prigožinu u egzilu u Bjelorusiji, uključe se u redovite oružane snage Rusije ili odu kućama.

Tijekom pobune od 23. do 24. lipnja, plaćenici su preuzeli kontrolu nad gradom Rostov na Donu na jugu Rusije i oborili neodređeni broj vojnih helikoptera, ubivši njihove pilote, dok su napredovali prema Moskvi.

Prigožin je rekao kako su akcije njegovih ljudi bile zamišljene kao prosvjed protiv, kako tvrdi, korupcije i nesposobnosti ruskog vojnog čelništva u vođenju rata u Ukrajini.

Općenito se smatra da je pobuna predstavljala najozbiljniji izazov za predsjednika Vladimira Putina otkako je preuzeo rusko predsjedništvo posljednjeg dana 1999. godine. Pobuna je uklonjena sporazumom postignutim uz posredovanje bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenko.

Prema tom sporazumu, za koji je Kremlj priopćio da je sklopljen kako bi se spriječilo krvoproliće, kazneni postupak protiv Prigožina i njegovih boraca je odbačen, prenosi Reuters.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?