odluka

Orešković besplatno dijeli zaplijenjene automobile, namještaj, nakit, parfeme…

Tihomir Orešković
Jurica Galoić/Pixsell
20.06.2016.
u 12:57

Jedna od odluka koju je odlazeći Ured premijera Tihomira Oreškovića morao pod hitno donijeti kako bi se izbjegle štete za građane jest i imenovanje članova Povjerenstva za besplatnu dodjelu strane robe.

Radi se o dodjeli hrane, odjeće, vozila, elektroničke opreme i ostale robe koju je Carina zaplijenila u svom nadzoru i stavila na raspolaganje spomenutom povjerenstvu. Da Oreškovićeva Vlada nije imenovala novo povjerenstvo, roba bi trunula na carinskim zalihama umjesto da posluži svrsi, piše Slobodna Dalmacija.

Sve dijele osim alkohola

Prema pravilniku o dodjeli strane robe, ona se, osim humanitarnim organizacijama i institucijama koje skrbe za starije, nemoćne i potrebite, može uputiti i sportskim klubovima, znanstvenim organizacijama i neprofitnim udrugama. U Carini  navode da na raspolaganje spomenutom Vladinu povjerenstvu daju sve što zaplijeni osim droge, cigareta, vina i alkoholnih pića.

Drogu i cigarete spaljuju, a alkoholna pića i vino prodaju – iz tih izvora Carina je lani ostvarila prihod od 9,5 milijuna kuna. Prodano je, među ostalim, 25 tisuća litara vina i 8110 litara “žeste”.
Što je ‘strana roba’?

Termin “strana roba” za zaplijenjenu hranu, odjeću, vozila i druge potrepštine i opremu koristi se zbog toga što se zaplijenjena pa dodijeljena roba u poreznom sustavu tretira kao donacija iz inozemstva. Samim tim ne postoji, ne može se utvrditi barem približna ukupna vrijednost robe koju je Vladino povjerenstvo uputilo na izabrane adrese.

Od automobila do  lijekova

U ‘arsenalu’ koji je Carina lani stavila na raspolaganje Vladinom povjerenstvu bila su i 64 vozila, od čega tri kombija i teretnjak, dok su ostalo osobni automobili. U optjecaj je stavljeno i ukupno 18 tona zaplijenjene hrane, 157 litara bezalkoholnih pića, 95 tisuća komada različite odjeće, 590 satova, preko 5000 primjeraka različitog nakita, 456 komada računalne opreme, 341 primjerak elektroničke opreme, trsitotinjak parfema i kozmetičkih pripravaka, 193 para tenisica i 3400 pari druge obuće, blizu 20.000 igračaka i gotovo tisuću sportskih ‘šorceva’ i trenirki. Carina je novim korisnicima poslala i 156 komada različitog namještaja i preko 10 tisuća primjeraka posuđa i pribora za jelo. Lani nije bilo besplatne dodjele zaplijenjene kave, lijekova i mobitela, kao ni CD-ova i DVD-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?