IZBORI U NJEMAČKOJ

Očekuje se pobjeda Merkel: izlaznost gotovo ista kao i prije četiri godine

24.09.2017.
u 16:59

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja, demokršćanska Unija CDU/CSU Angele Merkel bi mogla osvojiti između 34 i 36 posto glasova.

Na parlamentarnim izborima u Njemačkoj u 14 sati se s 41,1 posto bilježi gotovo ista izlaznost birača kao i prije četiri godine, priopćilo je Glavno izborno povjerenstvo u Berlinu u nedjelju.

Usprkos prvim dojavama iz većih gradskih središta poput Muenchena ili Hamburga o povećanom broju birača koji su izišli na izbore, ovaj broj se do 14 sati stabilizirao i nalazi se na gotovo istoj razini kao i na posljednjem izborima. U ovu vrijednost međutim nisu uračunati glasovi pristigli putem pošte kojih je ove godine rekordni broj. Prije četiri godine konačna izlaznost je iznosila 71,5 posto a ove godine se zbog polariziranja birača, čemu je posebice pridonijela desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD) očekuje nešto viši odaziv. Birališta se zatvaraju u 18 sati kada se očekuju i prve procjene na temelju izlaznih anketa. Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja očekuje se da će demokršćanska Unija CDU/CSU s kancelarkom Angelom Merkel na čelu osvojiti najviše glasova. Socijaldemokrati bi se trebali naći na drugom mjestu ali obje stranke koje tvore demokršćansko-socijaldemokratsku koaliciju moraju računati s velikim gubicima u usporedbi s posljednjim izborima. Ankete isto tako predviđaju da bi AfD, koji svoj politički program temelji na kritici izbjegličke politike Angele Merkel, mogla postati treća po snazi politička stranka u Njemačkoj.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije