TEŠKA 3000 KILOGRAMA

Objavljena snimka prvog korištenja navođene bombe FAB-3000 M-54: Bačena je na zgradu u Ukrajini

učinak bombe FAB-3000 M-54
telegram
20.06.2024.
u 21:15

Bomba je prvi put prikazana prije nekoliko mjeseci, prilikom obilaska ruskog ministra obrane ruskih vojnih tvrtki

Ruski telegram kanali, među kojima je prvi detalje objavio pouzdani kanal fighterbomber, objavili su danas popodne snimku prvog korištenja navođene avionske bombe FAB-3000 M-54, teške 3000 kilograma na bojištu u Ukrajini. Bomba je bačena na zgradu u selu Liptsy, u regiji Harkiv. Kao prvi cilj odabrana je zgrada od 4 kata za koju ruski izvori tvrde kako je korištena za privremeni smještaj ukrajinskih oružanih snaga koje se na tom području odlučno suprotstavljaju ruskoj ofenzivi. Snimka pokazuje snažnu eksploziju, a iako je bomba pala desetak metara od same zgrade blogeri ističu kako je, za prvi put, bomba pokazala svoj potencijal.

Bomba je prvi put prikazana prije nekoliko mjeseci, prilikom obilaska ruskog ministra obrane ruskih vojnih tvrtki. No, analitičari su isticali kako predstoji još rada na preinakama aviona kako bi mogli koristiti ovu bombu u navođenom obliku što je očito sada riješeno. Sama bomba je korištena kao "glupa" bomba u ratu u Afganistanu, no ovime se ona pretvara u navođeno streljivo značajnog uništavajućeg potencijala, koje se lansira s dovoljne udaljenosti od fronta, pa su avioni u manjoj opasnosti od protuzračne obrane.

Referentni radijus kontinuiranog oštećenja za FAB-3000 je 230 metara, a fragmenti zadržavaju svoju razornu moć na dometu od 1240 metara. Upravo su manje FAB 5OO i FAB 1500 navođene avionske bombe jako pomogle aktualnoj ruskoj ofenzivi na cijelom području fronta, a ukrajinska protuzračna obrana nema, za sada, rješenja za masovnu upotrebu takvih bombi, koje za nekoliko minuta stižu do cilja pa ih je teško ranije uočiti i srušiti. Rusi tih bombi imaju u iznimnim količinama, još iz vremena SSSR-a.

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije