Sporazum postignut u Parizu

Obama: Klimatski sporazum prekretnica za svijet

barack obama
13.12.2015.
u 09:38

"Okupili smo se oko čvrstog sporazuma kakav je svijetu bio potreban", naglasio je Obama

Američki predsjednik Barack Obama pozdravio je povijesni sporazum o klimi postignut u Parizu koji bi, kako je rekao, mogao označiti "prekretnicu za svijet" kada je riječ o klimatskim promjenama.

"Pariski sporazum uspostavlja trajni okvir koji je svijetu potreban da riješi klimatsku krizu", rekao je Obama u Bijeloj kući, prenosi AFP.

"On stvara mehanizam, arhitekturu koja omogućava da se kontinuirano bavimo ovim problemom na efikasan način", dodao je američki lider.

"Okupili smo se oko čvrstog sporazuma kakav je svijetu bio potreban", naglasio je on.

Bijela kuća je ranije, također, pozdravila dogovor koji su u Parizu postigli SAD i predstavnici 195 zemalja kao "najambiciozniji klimatski sporazum u povijesti". 

Sporazumom je postignut "dugoročni i trajni globalni okvir" za smanjenje emisija štetnih plinova, navodi se u priopćenju Bijele kuće, prenosi AP.

Ministri zemalja sudionica Međunarodne konferencije o klimi, koja se održava u Parizu, u subotu su usvojili povijesni sporazum o ograničavanju globalnog zagrijavanja, a odobrilo ga je gotovo 200 država. 

Uz povike oduševljenja, izaslanici 195 država odobrili su sporazum, koji nudi nadu da čovječanstvo može izbjeći katastrofalne klimatske promjene i provesti energetsku revoluciju, prenio je AFP.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije