međunarodna tržišta

Naznake napretka u pregovorima SAD-a i Irana spustile cijene nafte ispod 93 dolara

nafta
07.02.2022.
u 17:10

Tržišta pozorno prate pregovore Irana i zapadnih sila o iranskom nuklarnom programu budući da bi uspješan ishod mogao značiti i ukidanje sankcija na iranski izvoz nafte, što bi značilo i veću opskrbu.

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 93 dolara, pritisnute znakovima napretka u američko-iranskim nuklearnim pregovorima, koji bi mogli dovesti do ukidanja američkih sankcija na prodaju iranske nafte.

Cijena barela nafte na londonskom je tržištu oslabila 31 cent u odnosu na prethodno zatvaranje, na 92,96 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 78 centi nižoj cijeni, od 91,53 dolara.  

Tržišta pozorno prate pregovore Irana i zapadnih sila o iranskom nuklarnom programu budući da bi uspješan ishod mogao značiti i ukidanje sankcija na iranski izvoz nafte, što bi značilo i veću opskrbu. 

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena ponovo je u petak uvela izuzeća na sankcije Teheranu kako bi omogućila međunarodne projekte nuklearne suradnje.

Iako će ublažavanje sankcija tek u ograničenoj mjeri utjecati na iransko gospodarstvo, tržišta su ga protumačila kao pozitivnu naznaku da obje strane žele dogovor.

"Ulagači očekuju još zaokreta u razgovorima SAD-a i Irana i smatraju da dogovor neće biti postignut baš tako skoro", upozorava Kazuhiko Saito iz Fujitomi Securitiesa.

Ako SAD ukine sankcije, Iran bi u kratkom roku mogao početi izvoziti milijune barela nafte, što bi snizilo visoke cijene. Čini se da se Iran već priprema za obnovu izvoza, napominje Reuters.

„Cijene nafte past će i ako sankcije budu ublažene", smatra analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

Značajniji pad cijena zakočile su snažna globalna potražnja i teškoće vodećih proizvođača, okupljenih u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC), i njihovih saveznika, s povećanjem opskrbe.

OPEC+ ne uspijeva ispuniti ni dogovorene skromne proizvodne kvote, zbog ndostatnih ulaganja i problema s održavanjem polja nakon gotovo dvije godine pandemije.

Zabrinutost za opskrbu potpiruju i napetosti u istočnoj Europi. SAD tvrdi da bi Rusija mogla idućih tjedana napasti Ukrajinu, prijeteći Moskvi sankcijama. Moskva opovrgava takve tvrdnje, a na tržištima strahuju da bi sankcije mogle poremetiti opskrbu ruskom naftom.

OPEC je u odvojenom izvješću objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u petak stajao 92,84 dolara, što znači da je poskupio 2,86 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?