SAVEZ 'PET OČIJU'

Najjači špijunski savez Zapada želi smanjiti dominaciju Kine

KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL
01.08.2020.
u 18:44

Tajanstveni savez stvoren je u Drugom svjetskom ratu i prvo su ga činili SAD i UK

Obavještajni savez "Pet očiju" (Five Eyes), koji čine Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Kanada, Australija i Novi Zeland, mogao bi se proširiti i na Japan, i to zbog suprotstavljanja Kini. Kako piše britanski Guardian, taj strateški obavještajni savez trebao bi, osim obavještajne, dobiti i ekonomsku dimenziju, objedinjujući ključne strateške rezerve rijetkih metala i zdravstvenih proizvoda, ne bi li se smanjila ovisnost Zapada o Kini.

Aktualna koronakriza razotkrila je ovisnost Zapada, pogotovo u pogledu rijetkih metala, koji imaju široku primjenu u proizvodnji roba široke potrošnje, uključujući mobilne telefone, računala i televizore, kao i na području obrane.

Žele ekonomsku suradnju 

Jedan je od zagovornika proširenja uloge saveza "Pet očiju" i njegova prerastanja u blok slobodne trgovine i konzervativni australski liberal Andrew Hastie, predsjedajući odbora za obavještajne poslove australskog parlamenta i dugogodišnji kritičar Kine i kineskog "ekspanzionizma". Hastie smatra da je u ovom trenutku "lanac opskrbe" članica saveza očito ranjiv, zaključujući da ta ranjivost može biti ublažena udruživanjem snaga i izgradnjom ekonomskog i političkog saveza, koji bi mogao parirati Kini. Savez "Pet očiju" u posljednje je vrijeme usmjeren na Kinu. Nedavno je u javnost iscurio obavještajni izvještaj koji su načinile obavještajne agencije članica saveza "Pet očiju", u kojem se navodi da je Kina namjerno sakrila ili uništila dokaze o izbijanju epidemije koronavirusa, što je rezultiralo gubitkom stotina tisuća života diljem svijeta. Članice saveza predvode i globalnu borbu protiv kineskog telekomunikacijskog diva Huaweija, kako bi se tu kompaniju izbacilo s tržišta 5G mreže. Prijedlog da Japan postane šesti partner u savezu "Pet očiju" iznio je japanski ministar obrane Taro Kono, rekavši kako bi Japan pozdravio takvu pozivnicu. Kono upozorava da je rast kineskog gospodarstva omogućio Kini da kupuje strane tehnološke kompanije, naglašavajući da se Kina pokušava osamostaliti od američkog dolara, pokrenuti vlastiti internet i nametnuti novi međunarodni poredak.

Konov prijedlog pozdravio je Tom Tugendhat, predsjedajući Odbora za vanjske poslove britanskog parlamenta, naglašavajući da je Japan strateški partner i da je obavještajni savez "Pet očiju" već desetljećima jezgra obavještajne i obrambene arhitekture. Tajanstveni savez "Pet očiju" ključni je obavještajni savez anglofonskog svijeta, stvoren u Drugom svjetskom ratu, pa je tako stariji i od NATO-a. Na početku se radilo o američko-britanskom savezu, a kasnije su mu se pridružili Kanada, Australija i Novi Zeland i tada savez dobiva današnji naziv. Postojanje i djelovanje ovog obavještajnog saveza, vjerojatno najdjelotvornijeg i najkontroverznijeg obavještajnog saveza u povijesti, desetljećima poslije rata ostalo je obavijeno velom tajne. Tijekom hladnog rata savez "Pet očiju" bio je usmjeren na špijuniranje Sovjetskog Saveza i njegovih saveznika, a do kraja prošlog stoljeća savez razvija globalni sustav Echelon, kojim nadzire globalnu satelitsku komunikaciju, špijunirajući cijeli svijet. O funkcioniranju i metodama djelovanja saveza "Pet očiju" svijet je najviše doznao zahvaljujući bivšem američkom obavještajcu i zviždaču Edwardu Snowdenu, koji je javnosti otkrio tajne dokumente koji su potvrđivali postojanje brojnih tajnih projekata nadzora i američkih i savezničkih objekata za prikupljanje obavještajnih podataka, raspoređenih diljem svijeta u američkim i savezničkim vojnim i drugim objektima, ambasadama i konzulatima.

Francuzi ih odbili

Savez "Pet očiju" funkcionira razmjenom obavještajnih podataka i nema svoje sjedište, a i prije se špekuliralo o njegovu proširenju. Bivši američki predsjednik Barack Obama predložio je 2009. Francuskoj da se pridruži savezu, koji je tako trebao postati savez "Šest očiju", no predsjednik Nicolas Sarkozy taj je prijedlog odbio jer se američka strana nije htjela obvezati da neće prisluškivati Francuze.

Špekuliralo se i o pridruživanju Njemačke i Izraela, no savez je i danas petočlani, iako je u međuvremenu sklopio niz partnerstava s drugim državama radi suprotstavljanja Rusiji, Kini i Sjevernoj Koreji, pa se tako danas zna i za postojanje saveza "Devet očiju" i "14 očiju", koji tijesno surađuju sa savezom "Pet očiju".

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?