Naslovnica Svijet

Mogherini uoči posjeta Balkanu: Perspektiva članstva važi za sve države regije

- Izražavamo svoju jasnu predanost i angažiranost u regiji u cjelini, u odnosu na svih šest država te perspektivu za proširenje – poručila je Mogherini.
16. travnja 2018. u 21:04 0 komentara 70 prikaza

Kontinuirani rad sa zapadnim Balkanom je interes Europske unije i država članice, rekla je večeras Federica Mogherini, visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Europske unije nakon zasjedanja Vijeća za vanjske poslove u Luksemburgu.

Šefovi diplomacija EU danas su osim situacije u Siriji i Iranu, tijekom ručka, razgovarali i o pripremama za sumit EU-Zapadni Balkan koji će biti održan u Sofiji u svibnju.

Mogherini je istaknula da je postignuta suglasnost da treba pružiti kredibilitet europskom putu svih država regije.

- Imali smo vrlo opširnu diskusiju o zapadnom Balkanu i o pripremama za sumit u Sofiji u svibnju ove godine. Jasno je izražena podrška strategiji proširenja koju je predložila Europska komisija – poručila je Mogherini.

Ona sutra započinje balkansku turneju u kojoj će posjetiti države regije osim BiH i Kosova, a usporedo s objavom izvješća o napretku svih država koje su u procesu proširenja. No, Mogherini je večeras rekla kako predanost EU i perspektiva za članstvo važi za sve države.

- Izražavamo svoju jasnu predanost i angažiranost u regiji u cijelini, u odnosu na svih šest država te perspektivu za proširenje – poručila je Mogherini.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.