njemačka

Merkel tražila od Putina da pomogne u okončanju nasilja na istoku Ukrajine

Angela Merkel
Reuters/PIXSELL
07.02.2017.
u 19:14

Njemačka čelnica Angela Merkel tražila je od ruskog kolege Vladimira Putina u telefonskom razgovoru u utorak da iskoristi svoj utjecaj na separatiste u istočnoj Ukrajini da zaustave nasilje, izjavio je glasnogovornik njemačke vlade.

Ukrajinske snage i proruski separatisti međusobno se optužuju za posljednju eskalaciju nasilja u sokobu kome je ubijeno više od 10.000 ljudi od travnja 2014.

- Njemačka kancelarka i ruski predsjednik suglasili su se da se novi napori moraju uložiti na osiguranju primirja i zatražili su od ministara vanjskih poslova i njihovih sasvjetnika da ostanu u bliskom kontaktu - izjavio je glasnogovornik vlade Steffen Seibert.

Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande već dugo pokušavaju posredovati u okončanju sukoba, ali je sporazum iz Minska dogovoren prije dvije godine ostao blokiran a dvije strane su obnovile sukobe. 

Sjedinjene Države i Europska unije uveli su sankcije Rusiji. Ukjrajina i NATO optužuju Kremlj da potiče sukobe podržavajući separatiste trupama i naoružanjem - što Moskva negira, prenosi Reuters.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije