Zanimljivo

Jeste li vidjeli tajnu poruku koju je NASA poslala s roverom na Mars?

rover - mars
NASA
27.02.2021.
u 10:11

Nekad nije dovoljno samo poslati Rover do Marsa. 

NASA je ubacila kodirani sloj na Perseverance koji je tek kasnije otkriven.

U ponedjeljak, kada je NASA objavila video slijetanja rovera Perseverance na Mars, članovi tima misije najavili su "tajnu poruku" koja je zaostala u slijedu slijetanja.

Za nekoliko sati, digitalni detektivski rad provalio je kod, otkrivajući da Perseveranceov padobran u binarnom kodu čita "Dare Mighty Things".

Perseverance je sletio na Mars 18. veljače nakon gotovo sedam mjeseci putovanja svemirom.

Prije nego što se spustio na prašnjavu površinu Crvenog planeta, Perseverance je prošla niz zamršenih i zastrašujućih manevara poznatih kao "sedam minuta terora".

Po prvi put u NASA-inim misijama na Mars, rover je bio opremljen sustavom kamera na ulaznom, silaznom i slijetačkom modulu koji su zapanjujuće detaljno zabilježili slijed slijetanja rovera.

Kao što se vidi na video snimci, svemirska letjelica otvorila je padobran oko sedam milja iznad površine Marsa.

Padobran je otkrio crveno-bijeli uzorak koji je kasnije otkriven kao tajni kod koji su inženjeri misije Perseverance ugradili.

"Ponekad u svom radu ostavljamo poruke da ih drugi pronađu, pa vas pozivamo da sve zajedno fotografirate i pokažete svoj rad", rekao je Allen Chen, vođa za ulazak, silazak i slijetanje za ustrajnost, tijekom brifinga za novinare nakon što je ukazao da se nada da njihov rad može nadahnuti druge.

Ali to nije bila jedina tajna poruka koju je Perseverance ponio na Crveni planet.

Slika koju je objavila NASA o roveru na Marsu otkrila je mali obiteljski portret svih rovera Marsa koje je svemirska agencija koristila godinama.

Perseverance također nosi tri mala čipa šablonizirana s 10,9 milijuna imena ljudi koji su svoja imena predali kao počasne putnike na Mars, uključujući glumca Brada Pitta, prenosi Radio Sarajevo.

Pored toga, rover je obilježen spomen-obilježjem COVID-19 na lijevoj strani šasije rovera u znak sjećanja na napore zdravstvenih radnika tijekom protekle godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije