KAKVA JE BUDUĆNOST

Jesmo li s letjelicama na Mars poslali i mikroorganizme?

NASA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
13.05.2021.
u 20:28

Dosad je na Crveni planet poslano tridesetak letjelica i rovera. Oni se danas grade u posebnim sterilnim prostorijama, no nemoguće je postići potpuno čistoću

Čovjek traži tragove života na Marsu, no je li upravo on donio život na Crveni planet? Tim se pitanjem bave znanstvenici koji upozoravaju da su s letjelicama na Mars “doputovali” i mikrobi sa Zemlje. Počela je era međuplanetarne biologije. Dosad je na Mars poslano tridesetak letjelica i rovera, a s njima i mikrobi koji su mogli preživjeti putovanje. Nakon šest mjeseci leta u veljači je sletjela NASA-ina sonda s roverom Perseverance, “naoružanim” sofisticiranim instrumentima s pomoću kojih će tragati za tragovima života na Marsu i skupljati uzorke za povratak na Zemlju u idućih desetak godina.

Rizični za zdravlje i opremu

Na Marsu je i manji helikopter koji istražuje okolinu. Jesu li na Mars neplanirano sletjele i bakterije i spore, pita se genetičar Christopher Mason, a prenosi BBC. NASA-ini inženjeri tvrde da su poštovali stroge protokole kako bi osigurali da na letjelicama kao “ilegalni putnici” ili “autostoperi” ne budu i mikroorganizmi. Tijekom gradnje sonde i rovera svaki dio se sterilizira kako bi se uništile sve bakterije, virusi, gljivice, spore... Grade se u posebnim prostorijama sa zračnim filtrima i strogim postupcima biološke kontrole. No, nemoguće je postići potpunu čistoću jer mikrobi su posvuda, a kao željeni standard spominje se nekoliko desetaka spora na četvorni metar. Znanstvenici su sekvenciranjem DNK dobili uvid u to mogu li mikrobi preživjeti u takvim tzv. čistim sobama. Pronašli su dokaze da – mogu. Takvi mikroorganizmi mogu stvarati probleme tijekom svemirskih misija jer su, primjerice, otporniji na zračenje. Mogu stvarati svojevrsni biofilm na površinama i opremi te tako preživjeti.

Znanstvenici su svjesni toga kakvu štetu mogu izazvati novi organizmi uneseni u neki ekosustav. Na Zemlji postoji puno primjera invazivnih vrsta koje potiskuju one domaće i agresivno zauzimaju teritorij. Dovoljno se prisjetiti i štete koju su izazvale velike boginje, koje su se širile preko pokrivača koji su darovani autohtonim stanovnicima Sjeverne Amerike u 19. stoljeću. Ili, recentni primjer koronavirusa koji se širi s čovjeka na čovjeka nakon što je, pretpostavlja se, s neke životinje u Kini prešao na nultog zaraženog čovjeka. Kontaminacija ekosustava otežava posao znanstvenicima koji žele biti sigurni u to da je otkriće novog života izvorno, a ne uneseno. Tko zna, mikroorganizmi koji je čovjek slučajno odveo do Marsa s vremenom mogu evoluirati i pretvoriti se u nešto što ćemo jednog dana zvati izvanzemaljskim oblicima života. Mikrobi koji se prenose u svemir zabrinjavaju i astronaute jer su rizični za njihovo zdravlje, a mogu izazvati i kvar opreme za održavanje života ako je preplave kolonije mikroorganizama. Kad jednog dana ljudi kroče na Mars, nosit će sa sobom koktel mikroba koji žive na tijelu i unutar njega, a ti će se mikrobi vjerojatno prilagoditi, mutirati i promijeniti, ističe Mason.

Mutacije i Sunčevo zračenje

Prve sovjetske sonde na Mars su sletjele prije 50 godina, uskoro su stigle i američke. Ne zna se jesu li tamo ostavile i tragove DNK ljudi. U NASA-i tvrde da će u slučaju pronalaska tragova života uspjeti razlučiti jesu li ljudskog ili izvanzemaljskog podrijetla analizom DNK, čak i ako se tijekom putovanja i boravka na Marsu promijene prilagođavajući se novom prostoru i uvjetima. Načini njihove prilagodbe proučavani u NASA-inim čistim sobama mogli bi biti od pomoći u istraživanju učinkovitijih sredstava za zaštitu od Sunčeva zračenja, pa čak i mutacija koji dovode do nastanka karcinoma te razvoju lijekova. Kako bilo, istraživanje Crvenog planeta, ali i drugih svemirskih tijela, otvara i pitanje može li se nešto neželjeno donijeti na Zemlju? The truth is out there...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije