Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Izrael tvrdi da je pronašao lijek protiv koronavirusa

05. veljače 2021. u 18:54 0 komentara 1020 prikaza
laboratorij
Foto: ilustracija

U izraelskoj bolnici Ichilov uspješno je okončana Faza 1 testiranja inovativnog lijeka protiv Covid-19, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Izraela.  

Lijek pod nazivom EXO-CD24 primjenjuje se tako što ga pacijent direktno udiše u pluća na nekoliko minuta jednom dnevno u razdoblju od pet dana i na taj način prekida tzv. citokinsku oluju koju izaziva virus SARS-CoV-2.

Citokinska oluja je po život opasni sustavni upalni proces koji ima za posljedicu pretjeranu reakciju imunološkog sustava tijela, a koja može biti izazvana raznim patogenima, virusima, bakterijama, ali i autoimunim bolestima.

Od 30 pacijenata koji su bili u umjerenom do teškom stanju, 29 je izašlo iz bolnice za 3-5 dana. Posljednji pacijent se također oporavio, ali mu je bilo potrebno duže vremensko razdoblje.

Virus COVID-19 izaziva simptome u dvije ključne faze. Prva faza izaziva simptome slične gripi i ne zahtijeva određeno liječenje. Druga faza se javlja kod 5-7 posto pacijenata, obično kod onih koji se nalaze u rizičnim kategorijama, a karakterizira je prekomjerna aktivnost imunološkog sustava. Do sada se, usprkos beskrajnim naporima, nijedan lijek nije pokazao efikasnim u liječenju koronavirusa, navodi se u priopćenju.

- Čak i ako cjepiva odrade svoj dio zadatka, čak i ako ne dođe do novih mutacija, koronavirus će i dalje ostati na ovaj ili onaj način s nama. Zbog čega smo razvili ovaj jedinstveni lijek: EXO-CD24. Ovo je događaj bez presedana. Prošlo je nekih šest mjeseci od trenutka kada smo napravili koncept za lijek i tehnologija je izumljena dok nije prvi put testirana na ljudima u prvoj kliničkoj fazi - rekao je profesor Nadir Arber, jedan od najistaknutijih bolničkih liječnika i istraživača koji je radio na ovom lijeku.

EXO-CD24 je inovativan lijek razvijen u laboratoriji profesora Nadira Arbera u Medicinskom centru Sourasky u Tel Avivu. Lijek je namijenjen pacijentima u umjerenom do kritičnom stanju, kako bi se spriječilo njihovo pogoršanje u teže stanje.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.