Direktor u Googleu

ISIL treba maknuti s interneta

ISIL
20.01.2016.
u 18:25

ISIL bi trebalo izbaciti u potpunosti s interneta, barem tako smatra čelni čovjek Googleovog odjela za nove ideje, piše Independent.

On smatra da će teroristi na ovaj ili onaj način uvijek moći koristiti internet, ali da bi im se trebao omogućiti otvoreni internet.

ISIL putem interneta širi svoju propagandu, a tim putem ujedno regrutiraju članove diljem svijeta. ISIL pomoću videa i web stranica simpatizere diljem svijeta obavještava o svojim akcijama i planovima, a posebno su aktivni na društvenim mrežama. Velik doseg koji imaju omogućuje im da stupe u kontakt s brojnim ljudima diljem svijeta i prošire svoju bazu.

Jared Cohen, direktor Googleovog odjela za nove ideje, smatra da džihadisti slobodno operiraju internetom bez većeg otpora.

Na ovaj način, smatra Cohen, islamisti su u stanju prikazati se jačima nego što realno jesu zbog činjenice što imaju puno veći broj profila nego što imaju aktivnih simpatizera. ISIL je, smatra ovaj stručnjak, nemoguće maknuti sa takozvanog "dark weba", ali velika većina ljudi koristi standardni, otvoreni internet, a tu se ISIL-u možda i može stati na kraj.

Kad bi se uspjelo ISIL ukloniti s interneta, to bi značilo i gašenje njihovih brojnih profila na društvenim mrežama što bi izravno značilo značajno smanjenje njihove propagande.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije