OBLJETNICA TRAGEDIJE

Grabar-Kitarović na Kornatima: Učinit ću sve da istina izađe na vidjelo

Hrvoje Jelavić/Pixsell
30.08.2017.
u 15:11

Kornatska tragedija dogodila se 30. kolovoza 2007. kad je u rutinskoj intervenciji gašenja požara na otoku Kornatu poginulo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog

Obilježava se deseta obljetnica kornatske tragedije, najveće tragedije u povijesti hrvatskog vatrogastva i najveće mirnodopske tragedije u Hrvatskoj, u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca, a preživio samo tišnjanski vatrogasac Frane Lučić. 

Kornatska tragedija dogodila se 30. kolovoza 2007. kad je u rutinskoj intervenciji gašenja požara na otoku Kornatu poginulo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog. Vijenci i svijeće u spomen na tragično stradale vatrogasce na Kornatima položeni su danas ispred vatrogasnog doma Javne vatrogasne postrojbe Šibenik. 

U kapelici sv. Florijana na Kornatu na misi zadušnici okupili su se obitelj, prijatelji, poznanici, brojni vatrogasci i predstavnici državnog vrha. Potom su svi zajedno obišli mjesto pogibelji na kojem se nalazi 12 suhozidnih spomen-križeva. Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je jutros u Šibenik, odakle je isplovila prema otoku Kornatu kako bi prisustvovala obilježavanju kornatske tragedije. Grabar-Kitarović je prva predsjednica države koja je posjetila mjesto na kojem je stradalo 12 vatrogasaca.

Kako prenosi Dnevnik.hr, predsjednica je sa suzama u očima izrazila žaljenje zbog tragedije i kazala kao se svi sjećamo tog dana. "Učinit ću sve da istina izađe na vidjelo, ako treba i da cijeli postupak krene ispočetka", kazala je Grabar-Kitarović i dodala da će uputiti apel Vladi. Ministar obrane Damir Krstičević također je izrazio žaljenje zbog tragedije te kazao kako je uvjeren da vojska koja je također bila prisutna na dan pogibije, ništa ne krije. Ni deset godina nakon što je na Kornatima, i od posljedica ozljeda u bolnicama, preminulo 12 vatrogasaca, prava istina o njihovoj pogibiji još uvijek se ne zna.

"Tužna sam i ne znam što bih rekla jer ne znamo što se dogodilo, a voljeli bismo znati, iako se vjerojatno nikada neće doznati. To jedino može znati onaj gore visoko koji sve vidi i koji nam daje snagu da živimo dalje. Da nije njega, bili bismo svi već gotovi. Teško je i nitko to ne može opisati, to jedino zna onaj koji je to doživio", rekla je jutros supruga stradalog vatrogasca Marinka Kneževića. Uz članove obitelji, vijence za 12 poginulih vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog, položili su jutros vatrogasci iz JVP-a Šibenik te gradonačelnik Šibenika Željko Burić sa zamjenicima Paškom Rakićem i Danijelom Miletom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije