Nije uobičajeno

Roditelji ponosni, pedijatrica zabrinuta: Dvomjesečna beba već stoji na nogama!

20.05.2020.
u 18:40

Malena Lula sada ima 15 tjedana, rođena je 31. siječnja, a već s 8 tjedana stajala je na nogama. Kako Daily Mail prenosi, njezini roditelji Tezra Finn-Johnston (31) i Emily Derrick (23) iz Bristola već po izlasku iz bolnice primijetili su da je jako snažna beba. 

Počela je dizati glavicu vrlo rano, ali to nije bilo toliko neobično kao samostalno stajanje na nogama. Ona je, naime, najmlađa beba koja je tako rano počela stajati. Njezini roditelji misle da se Lulu sama odvažila na ovako nešto jer je s mamom gledala videe na YouTubeu o snažnim bebama. "Kada je imala nekih mjesec dana, bila je nemirna i pokušao sam je posjesti na koljeno da bih je smirio. Umjesto da sjedne, sama je stala na moju nogu, bez da je savila noge. Učinila je to još nekoliko puta u nekoliko tjedana, pa sam se zapitao može li tako nešto ponoviti i kad nije loše raspoložena, odnosno kad je sve u redu", ispričao je ponosni tata i dodao kako njihova okolina misli da je zaista čudno što malena Lulu može sjediti, a kamoli stajati na nogama bez nečije pomoći.

Mislili su da je u pitanju genetika, ali roditelji su im otkrili da niti jedno od njih dvoje, kao ni njihovi braća i sestre, nisu to mogli tako rano. "Prema onome što sam pročitao, dob od devet mjeseci je vrijeme kad bi dijete moglo stati na noge i održavati se. Pet dana nakon izašla iz rodilišta primijetili smo da je Lulu napredna. Bila je beba koja već s 10 dana može držati glavicu dulje nego što je to uobičajeno za njenu dob." Tezra ima teoriju o genetici i vezano za snagu malene Lulu. On je već s 13 godina počeo sam trenirati s utezima i hrvati se i sa starijima, obarajući ruku, jer uživa u tome da bude snažan, pa misli da je kćer to naslijedila od njega. Nakon što su pogledali dokumentarac o bebama na Netflixu, u kojem je rečeno da su bebe od rođenja 'programirane' za puzanje, stavili su je na prostirku i ona je stvarno pokušala malo puzati.

"Onda sam stavio ruke ispod nje, a ona se uspjela odgurnuti, potiskujući se nožicama. Bilo je to impresivno. Ja joj samo pomažem u onome što, čini se, jako voli raditi, jer prvi puta kad je to učinila, nasmiješila mi se. Gleda vas i smiješi se, kao da pokušava biti velika cura." Nakon što su fotografije ove djevojčice obišle svijet, naša pedijatrica dr. Vjera Žuvela iz Doma zdravlja Dubrovnik rekla je svoje mišljenje za 24sata. "Odgovor na pitanje kako je toj bebi to uspjelo je vrlo složen. Na to može utjecati puno stvari: od toga kako je protekla trudnoća, kakav je bio porod, pa do ukupnog zdravstvenog stanja djeteta. No, dijete u toj dobi nipošto ne bi smjelo stajati samostalno i ako to može, roditelji bi se trebali zabrinuti i otići do liječnika na pregled, jer iza toga može stajati niz zdravstvenih problema", upozorava te dodaje kako misli da je možda riječ i o tome da su roditelji izmislili priču, odnosno nekako 'namjestili' dijete da u video prilogu izgleda da samostalno stoji.

"Dijete u toj dobi to ne bi smjelo moći. Istina, u dobi od rođenja, pa do tri mjeseca otprilike, dijete ima refleks uslijed kojega se odguruje nogicama, no to nije dovoljno za stajanje. Ono kleca i ne može se održati na nogama. Nakon te dobi, taj se refleks gubi i tek negdje oko šestog mjeseca dijete opet počinje pokazivati znakove da bi moglo stajati dok ga roditelj pridržava. I to može varirati, odnosno ne događa se nužno baš u šestom mjesecu, nego i mjesec, dva kasnije. No ako ovako malo dijete doista stoji, to nije dobro, treba se zabrinuti i potražiti mišljenje liječnika, jer je vjerojatno u pitanju neka patologija. Svakako nije dobro da roditelji iz bilo kakvih svojih pobuda potiču tako malo dijete da stoji ili korača", zaključuje pedijatrica.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije