Što je istina?

Čini se da je Obama fabricirao gotovo sve detalje likvidacije Osame bin Ladena

'osama bin laden'
''
11.05.2015.
u 12:47

Četiri godine nakon ubojstva Osame bin Ladena, što je možda i najbitniji vanjskopolitički događaj tijekom predsjedničke karijere Baracka Obame, na vidjelo izlaze nove činjenice. Istraživački novinar Seymour Hersh, koji je između ostalog razotkrio brutalnost američkih vojnika u Vijetnamu, ispričao je nove i nepoznate detalje o ubojstvu Bin Ladena koje su proveli američki specijalci u Pakistanu. U eseju za London Review of Books, Hersh tvrdi da je Bijela kuća doslovno izmislila mnoge detalje vezane za hvatanje i ubijanje Bin Ladena. Mi vam u nastavku donosimo najbitnije detalje za koje Hersh tvrdi da su izmišljeni.
1. Pakistanci su znali gdje je Bin Laden, a moguće je da su ga sami tamo smjestili i držali kao zarobljenika
Hersh tvrdi da su dvojica najviših pakistanskih dužnosnika, Ašfak Perviz Kejani, šef glavnog stožera vojske, te general Ahmed Šudža Paša, šef pakistanske obavještajne službe, znali da se sprema napad na Bin Ladena u Pakistanu. Vjerojatnije je da su neki od njih znali gdje se točno nalazi Bin Laden, a za Pašu se predpostavlja da je bio upoznat s mjestom gdje se Osama skriva. Neki Hershovi izvori čak govore da su Pakistanci zarobili Bin Ladena i držali ga u zatočeništvu dok ne postignu neki dogovor sa SAD-om o odgovarajućoj razmjeni. Kako on kaže: “Ako si uhvatio nekoga poput Osame bin Ladena, sigurno ga nećeš tek tako predati SAD-u”.
2. Ključne informacije o Bin Ladenu Pakistanci nisu izvukli mučenjem, već dobrim starim podmićivanjem
Od početka rata protiv terorizma, koji je započeo George W. Bush, daju se mnoga opravdanja za mučenje zatočenika po skoro svim zatvorima koje je SAD otvarao širom svijeta. Međutim, ključnu informaciju o Bin Ladenovu skrovištu dao je jedan visoki obavještajni dužnosnik iz Pakistana. Taj je dužnosnik doslovno došetao u američko veleposlanstvo u Islamabadu i rekao da će im odati točnu lokaciju Bin Ladenova skrovišta u zamjenu za novčanu nagradu. Naime, Washington je raspisao nagradu od oko 25 milijuna dolara za bilo kakve informacije koje dovedu do hvatanja vođe Al-Kaide. Čak ni Pakistanci nisu uhvatili Bin Ladena zbog mučenja. Po nekim izvještajima, pakistanski obavještajci su podmitili neke od ljudi koji su bili bliski Bin Ladenu da ga izdaju i tako ga uhvatili.
3. S Pakistanom je dogovoreno da Bin Laden mora umrijeti tijekom operacije, bez obzira opire li se uhićenju ili ne 
Bijela kuća i Obama cijelo vrijeme tvrde da bi Osama bio uhićen da se odmah predao te da je jedini razlog zašto je ubijen to što je potegnuo oružje i tako zaprijetio američkim specijalcima. Mnogi Hershovi izvori tvrde potpuno suprotno. Neki pakistanski visoki dužnosnici tvrde da su sami Pakistanci zahtijevali Bin Ladenovo ubojstvo. Naime, jednom kad se počelo s pripremama za napad na Bin Ladenovo skrovište u gradu Abotabadu, Pakistanci su rekli da ga se mora ubiti jer ne smiju dozvoliti da se proširi informacija o detaljima njegova zarobljeništva.
Jedan bivši specijalac je rekao da nisu nikad planirali uhvatiti Osamu živoga. “Nismo planirali ostaviti Bin Ladena na životu – dopustiti teroristu da živi. Znamo da je ubojstvo ono što smo radili u Pakistanu. Pomirili smo se s time.”
4. Specijalce nije dočekala nikakva teška paljba: svi čuvari bili su pakistanski obavještajci koji su naprosto odšetali
Po nekim izvorima, američki specijalci nisu imali nikakvih problema u ulasku u zgradu gdje se Osama skrivao. Specijalci su znali točno na kojem katu i u kojoj sobi se nalazi Bin Laden. Na prozorima njegove sobe su se nalazile rešetke, a na krovu je bila bodljikava žica, sve da ne bi mogao pobjeći. Tjelohranitelji, koji su uobičajena pojava u Abotabadu, nestali su. Budući da su bili pripadnici pakistanske obavještajne službe, pretpostavlja se da su opozvani s dužnosti.
Čelična vrata koja su sprječavala kretanje između katova uništena su eksplozivom, a jedina žrtva, naravno osim Bin Ladena, bila je jedna Osaminih žena koju je metak, vjerojatno slučajno, pogodio u koljeno.
5. Bin Laden nije upravljao terorističkim operacijama, bio je zaluđeni starac bez realnih dodira s vanjskim svijetom
Nekoliko dana nakon ubojstva Bin Ladena, Pentagon je saznao za neke videosnimke, koje su navodno pronašli američki specijalci. U medijima su se pojavile priče da je Osama upravljao Al-Kaidom te da su u njegovu skrovištu pronašli “najveću količinu materijala visokopozicioniranog terorista”.
Međutim, godine 2012. objavljeno je više od 170 stranica materijala koji je uzet od Bin Ladena. Ti dokumenti su pokazali bitno drukčiju sliku Bin Ladena – umjesto pauka koji je imao svoju mrežu diljem svijeta, prikazali su ga kao zaluđenog starca koji je imao minimalan dodir sa svijetom izvan svog skrovišta.
6. Bin Laden nije pokopan na moru, raskomadan je i izbačen iz helikoptera između Pakistana i Afganistana
Obama je prilikom objave Bin Ladenove smrti rekao da su specijalci preuzeli tijelo. Ta izjava je stvorila problem zato što je odmah nastao medijski pritisak da se prikažu dokazi te tvrdnje. Novinarima je rečeno da je tijelo prebačeno na nosač zrakoplova USS “Carl Vinson”, koji je u to vrijeme plovio sjevernim dijelom Arapskog mora, te da je samo nekoliko sati nakon smrti Bin Laden pokopan na moru. Međutim, nikakvi konkretni dokazi o tom pogrebu nisu nikad izišli u javnost. Posada broda “Carl Vinson” dobila je zapovijed da ne smiju razgovarati o pogrebu. Časnici su odbijali dati izjave medijima, a samo je jedan član posade, Cameron Short, rekao da posada nije imala pojma o pogrebu. Short je u razgovoru za jedne novine rekao da je jedino što zna o pogrebu ono što je vidio u vijestima. Neki pripadnici SEAL tima 6, koji je izvršio Bin Ladenovo ubojstvo, hvalili su se pred kolegama da su mecima doslovno raskomadali Osamino tijelo. Takvi masakrirani ostaci su stavljeni u vreću za tijelo te su neki dijelovi tijela izbačeni iz helikoptera u planinama Hindukuša. Obama je u međuvremenu donekle okrenuo svoju politiku, ponajviše zato što je pred kraj svog posljednjeg predsjedničkog mandata. To potvrđuje i napredak u nuklearnim pregovorima s Iranom i odmrzavanje odnosa s Kubom. Međutim, laganje visokih dužnosnika ostaje uobičajeno u SAD-u, zajedno s tajnim zatvorima, napadima dronova i tajnim noćnima napadima koje provode specijalci, završava Hersh svoj esej.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije