ministar UAE

Cijene nafte rastu zbog geopolitike

nafta
Thinkstock
14.02.2022.
u 18:05

Glavni su pokretač cijena nafte napetosti između Rusije i Zapada, a ne nestašica koja bi opravdala ubrzano povećanje proizvodnje, upozorio je u ponedjeljak ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Suhail al-Mazrouei.

"Izgleda da to nije pitanje ponude i potražnje", rekao je ministar UAE-a novinarima na marginama Egypt Petroleum Showa. "Ključni su poticaj geopolitičke napetosti, zato su cijene danas na razinama na kojima jesu", ustvrdio je.

Utjecaj geopolitike na cijene nafte teško je predvidjeti, rekao je Mazrouei, ali je dodao da spada među one koji drže da Rusija neće napasti Ukrajinu. Rusija je priopćila da ne planira to učiniti.

"Mislim da ne trebamo zaoštravati napetosti povrh onog što je već rečeno. A čujemo da namjera nije invazija i to je utješno", rekao je ministar na panelu.

Upozorio je i da, ako napetosti rezultiraju poremećajima u opskrbi, zemlje proizvođači nemaju kapacitete da zamijene izgubljenu naftu.

"Nitko u [OPEC+] ne može zamijeniti tu proizvodnju", dodao je Mazrouei, misleći na potencijalni prekid opskrbe iz Rusije.

"Ako moramo proizvoditi više, treba pogledati temeljne i tehničke podatke", odgovorio je Mazrouei na pitanje trebaju li Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici izbacivati na tržište više barela.

Prošlog tjedna Međunarodna agencija za energiju (IEA) priopćila je da bi Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati mogli pomoći smiriti nestabilna tržišta nafte većom proizvodnjom.

Egipatska TV izvijestila je u ponedjeljak da je izvršni direktor IEA-e Fatih Birol pozvao OPEC+ da zatvori jaz između obećanja i stvarne proizvodnje.

U siječnju OPEC+ proizveo je 900 tisuća barela dnevno manje no što je zacrtao, utvrdila je agencija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?