međunarodna tržušta

Cijene nafte blizu 83 dolara

nafta
16.02.2024.
u 18:25

Na američkom tržištu barel s rokom isporuke u ožujku poskupio je 59 centi, na 78,62 dolara. Aktivnije se trgovalo barelima s rokom isporuke u travnju, po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine, od 77,79 dolara.

Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima blizu 83 dolara budući da su geopolitičke napetosti i nada da bi američka središnja banka uskoro mogla sniziti kamatne stope neutralizirale zabrinutost za potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje i iznosila je 82,69 dolara.

Na američkom tržištu barel s rokom isporuke u ožujku poskupio je 59 centi, na 78,62 dolara. Aktivnije se trgovalo barelima s rokom isporuke u travnju, po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine, od 77,79 dolara.

Tržišta je u četvrtak zabrinula ocjena Međunarodne agencije za energiju (IEA) da globalna potražnja za naftom posustaje i da će u ovoj godini porasti nešto blaže no što su bili očekivali. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) očekuje pak njezin snažniji rast u 2024.

Protuteža procjeni IEA-e bila su očekivanja da bi američki Fed mogao uskoro sniziti kamatne stope nakon što su podaci pokazali pad prometa u maloprodaji u siječnju. Niži troškovi zaduživanja potaknuli bi gospodarsku aktivnost i potražnju za energentima.

"(Cijene) je u četvrtak poduprla nada da bi kamatne stope u SAD-u mogle biti snižene, ali ulagači sada prilagođavaju pozicije uoči dugog vikenda u SAD-u", rekao je Hiroyuki Kikukawa iz NS Tradinga, poslovanja Nissan Securities.

Oprez je dodatno pojačao podatak o neočekivanom rastu proizvođačkih cijena u siječnju, za 0,3 posto u odnosu na prosinac kada su se bile smanjile za 0,1 posto.

Trgovci prate i stanje na Bliskom istoku, procjenjujući rizik širenja sukoba u okupiranom palestinskom Pojasu Gaze na susjedne zemlje.

Najveća bolnica u Gazi bila je u petak pod opsadom izraelskih oružanih snaga, a ratni zrakoplovi gađali su posljednje utočište Palestinaca oko grada Rafaha, u blizini granice s Egiptom.

Libanonski Hezbollah objavio je pak u četvrtak da je ispalio desetke raketa na aj grad na sjeveru Izraela u "preliminarnom odgovoru" na izraelski napad na jug Libanona u kojem je poginulo 10 civila.

"Rekla bih da bi se cijene mogle zadržati na povišenoj razini, nakon rasta u proteklim danima zbog podignute premije na rizik, posebno pred vikend", komentirala je Vandana Hari iz Vanda Insightsa.

 OPEC je odvojeno objavio da je u četvrtak barel košarice nafte njegovih članica pojeftinio 1,24 dolara, na 81,36 dolara.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije