statistika

Inflacija u SAD-u blago usporila u travnju

inflacija
15.05.2024.
u 20:18

Potrošačke cijene u SAD-u u travnju su rasle nešto blaže na mjesečnoj i na godišnjoj razini, pokazali su u srijedu podaci ministarstva rada.

Potrošačke cijene, mjerene indeksom potrošačkih cijena (CPI), u travnju su porasle za 0,3 posto u odnosu na mjesec ranije, pokazali su podaci ureda za statistiku pri američkom ministarstvu rada. U ožujku su bile više za 0,4 posto, a istom su dinamikom uvećane i u veljači prema mjesecu ranije.

Na godišnjoj razini, mjerene indeksom potrošačkih cijena, bile su više za 3,4 posto, nakon što su u ožujku, prema istom mjesecu lani, porasle za 3,5 posto.

Iako rast potrošačkih cijena usporava na godišnjoj razini otkako je dosegao vrhunac od 9,1 posto prije gotovo dvije godine, napredak je naglo zaustavljen. Inflacija je ubrzala u prvom tromjesečju uslijed snažne domaće potražnje nakon što je veći dio prošle godine posustajala, podsjeća Reuters.

Ekonomisti kažu da inflaciju podupiru pružatelji usluga u segmentima kao što su osiguranje motornih vozila, stanovanje i zdravstvena skrb. Očekuju da će inflacijski pritisci popustiti u ovom tromjesečju i da će se stopa rasta cijena postupno spuštati prema razini od dva posto koju cilja američka središnja banka Fed, budući da se američko tržište rada 'hladi'.

Kada se isključe nestabilne cijene hrane i energije, potrošačke su cijene porasle također za 0,3 posto na mjesečnoj razini, nakon 0,4-postotnog rasta u ožujku.

Na godišnjoj razini, stopa inflacije bez cijena energije i hrane, iskazana indeksom potrošačkih cijena, u travnju se smanjila za 0,2 postotna boda u odnosu na ožujak, na 3,6 posto, što je njezina najniža razina od travnja 2021. godine.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?