virtualni sastanak

Čelnici EU-a o ubrzanju procesa cijepljenja i suočavanju s novim sojevima virusa

koronavirus
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
25.02.2021.
u 20:00

Čelnici 27 država članica Europske unije razgovaraju u četvrtak popodne na virtualnom sastanku na vrhu o tome kako pospješiti proces cijepljenja i što bolje se pripremiti na nove varijante koronavirusa.

 Na sastanku će također biti riječi o jednostranim ograničenjima putovanja, koje su neke zemlje poduzele u strahu od mutiranih virusa te o potvrdama o cijepljenju.

 Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel na početku sastanka je predložio da se rasprava podijeli u pet tematskih cjelina. Prva je ubrzavanje cijepljenja, odobravanja cjepiva, proizvodnje i isporuke. Druga je pojava novih varijanti virusa, zatim ograničenja putovanja i posljedice tih ograničenja na funkcioniranje jedinstvenog tržišta, potvrde o cijepljenju te međunarodna solidarnost.

Prema izvorima iz Europskog vijeća, čelnici žele osigurati povećanje proizvodnje cjepiva i traže da proizvođači poštuju potpisane ugovore kako bi situacija postala predvidljivija.

 Prema nacrtu zajedničke izjave, čelnici će ocijeniti epidemiološku situaciju ozbiljnom te istaknuti da nove varijante virusa predstavljaju dodatan izazov.

 Zbog isporuke znatno manjih količina doza cjepiva od predviđenih, proces cijepljenja u Europskoj uniji sporiji je od prvobitno planiranog. Uz to, mutacije virusa izazvale su novu zabrinutost, pa je nekoliko država članica uvelo ograničenja putovanja, koja idu dalje od zajedničkih usvojenih preporuka o odvraćanju od nebitnih putovanja.

 Komisija je uputilo pismo u šest država članica tražeći od njih da se usklade sa zajedničkim preporukama, odnosno da uvedu mjere koje su nediskriminatorne i razmjerne situaciji. Među tim zemljama je i Belgija koja je zabranila sva nebitna putovanja iz zemlje i ulazak u zemlju. Njemačka je uvela ograničenja na granici sa Češkom, Slovačkom i austrijskom pokrajinom Tirol.

 Prema nacrtu zajedničke izjave, čelnici bi trebali potvrditi da “neometan protok roba i usluga na jedinstvenom tržištu mora biti osiguran”.

 Što se tiče potvrda o cijepljenju koje bi mogle olakšati putovanja unutar EU-a, čelnici će pozvati na usvajanje “zajedničkog pristupa”, ali bez konkretne odluke o tom pitanju.

 Unatoč sporijim isporukama cjepiva, u EU i dalje tvrde da je cilj do kraja ljeta cijepiti 70 posto odrasle situacije. Do sada je samo 4,2 posto Europljana primilo najmanje jednu dozu cjepiva, a 2 posto primilo je dvije doze.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?